"Gereksiz aracılar devreden çıkmalı"

Çiftçinin desteklenmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Tarladan markete giden zincirde gereksiz aracıları devreden çıkarmalıyız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tarladan markete giden zincirde gereksiz aracıları devreden çıkarmalıyız. Çiftçilerimiz tarafından kurulmuş ekonomik örgütler yani kooperatifler, üretici birlikleri, aracıların yerini bir an önce almalıdır" dedi.  

TZOB'un 26. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla başladı.  

Açılışta konuşan Bayraktar, 1963 yılında kurulan TZOB'un 4,5 milyon üyesi bulunduğunu söyledi. 

Çiftçilerin, fedakarca çalışarak üretim yaptığını anlatan Bayraktar, "Türkiye'nin gıda güvencesi olan çiftçilerimiz, 78 milyonluk Türkiye nüfusunun, 37 milyon turistin ve Türkiye'ye sığınan başta 1,7 milyon Suriyeli olmak üzere, muhtaç durumdaki insanların gıdasını temin ediyor" diye konuştu. 

Suriyeli sığınmacıların en büyük şansının, Türkiye gibi komşu ülkenin bulunması olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu: 

"Tarihin her döneminde zor durumda kalan ve başı sıkışan, dini, dili, ırkı ne olursa olsun gönül kapılarını sonuna kadar açan ülkemizin insanları, iyi bilinmelidir ki komşuları kadar şanslı değildir. Zira bizim insanımızın kendi vatanından, kendi toprağından başka misafir olabileceği, gidebileceği başka bir kapı yoktur. 'Yaradılanı severiz Yaradan'dan ötürü' sözünü ana felsefe kabul etmiş bir medeniyetin evlatları olarak, ne bugün ne de dünden tarihimizde utanacak bir sayfamız yoktur. 1915 olaylarının ne olup ne olmadığına karar verecek olanlar, sadece ve sadece dürüst, bilim ahlakına sahip tarihçilerdir. Bu çerçevede, başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere çeşitli mercilerde alınan bütün kararları, Türkiye'nin en fazla üyeye sahip meslek kuruluşu olarak kınıyor, siyasi gerekçelerle alındığı herkesin malumu bu kararları şiddetle reddediyoruz." 

"Gereksiz aracıları devreden çıkarmalıyız" 

Çiftçinin desteklenmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Tarladan markete giden zincirde gereksiz aracıları devreden çıkarmalıyız. Çiftçilerimiz tarafından kurulmuş ekonomik örgütler yani kooperatifler, üretici birlikleri, aracıların yerini bir an önce almalıdır. Meyve ve sebzeyi çiftçimiz 1 liraya üretirken, tüketici bunu 5-6 liraya tüketiyorsa, tarımdaki ekonomik örgütlerin güçsüzlüğü bunun tek sebebidir. Üreticilerimiz, bazı çevrelerce söylendiği gibi, enflasyonun sorumlusu değil, tam tersi mağdurudur" ifadelerini kullandı. 

Bayraktar, üreticilerin, 2013-2014 sezonunda kuraklık ve don başta olmak üzere, sel, aşırı yağış, dolu, fırtına, hortum gibi, tüm doğal afetlerle mücadele ettiğini dile getirerek, 2014 Ekim ayında başlayan üretim sezonunda da doğal afetlerin çiftçinin yakasını bırakmadığını söyledi. 

Afetlerin tekrarı ve büyüklüğü de dikkate alınarak, zarar gören çiftçilerin borçlarının birkaç yıla yayılarak ertelenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, "Bu çiftçilerimizin SGK ve elektrik borçları yapılandırılmalıdır. Bu çiftçilerimize yeni kredi imkanları sağlanmalıdır" diye konuştu. 

Bayraktar, son zamanlarda enflasyonun sorumlusunun çiftçi gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade ederek, "Gerçekler bu iddialarla bağdaşmıyor. Tarımda üretici fiyatlarındaki artış, 2014 yılında yüzde 6,7 iken gıda ve alkolsüz içeceklerde bu rakam yüzde 12,7'yi buldu. Geçmiş yıllarda da bu yaşanmıştı" dedi. 

Çiftçinin vergisini de stopajını da ödediğini dile getiren Bayraktar, "Çiftçimizin bu ülkeye yük olduğunu söyleyenleri Allah çarpar. Bu ülkede, hala çiftçimizin hangi koşullarda, ne kadar fedakarca üretim yaptığını bilmeyenler var. Çiftçimizi küçük gören bazı kesim ve kişiler var. Yapısal sorunlara, yüksek maliyetlere rağmen çiftçimiz üretmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Gübre fiyatı yüzde 51, motorin fiyatı yüzde 49 arttı 

Bayraktar, çiftçilerin bazı sorunlarına da değinerek, gübre, mazot, elektrik, tohum gibi girdi fiyatlarının yüksek olduğuna dikkati çekti.  

Türkiye'de en fazla tüketilen gübre fiyatlarının, son 4 yılda, yüzde 51 ile yüzde 65 arasında yükseldiğini hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti: 

"Çiftçimizin diğer önemli masraf kapısı da motorindir. Motorin fiyatı son 4 yılda yüzde 49 artış gösterdi. Aynı dönemde başta ayçiçeği, mısır, pamuk, buğday fiyatları olmak üzere ürün fiyatlarındaki artış, gübre ve motorin gibi girdilerdeki fiyat artışının altında kaldı. Gübre ve mazotta 2003 yılında başlayan desteği olumlu buluyoruz. Ancak, gübre ve mazottaki fiyat yükselişleri de dikkate alınarak desteğin artırılmasını istiyoruz. Tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üretici, 1 kilovatsaat elektrik enerjisi için yüzde 1 enerji fonu, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 KDV dahil 33,15 kuruş ödüyor. Birim fiyatın düşürülmesi bakımından tarımda kullanılan elektrikte KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini talep ediyoruz. TRT'nin, yayınlarında tarıma daha fazla yer ayırması, tarıma ve tarımsal eğitime destek vermesi, hatta sadece tarım programları sunan tematik bir TV ve radyo kanalı kurmasını en tabii hakkımız olarak görüyor ve talep ediyoruz.  

Son 20 yılda 3 milyon hektar azalan tarım alanlarımız 23,8 milyon hektara geriledi. Bu arazilerin imara açılmasını istemiyoruz. Bu konuda valilerimizin ve büyükşehir belediye başkanlarımızın dikkatli davranmasını talep ediyoruz." 

Çiftçinin desteklerden kesilen yüzde 4 stopajdan şikayetçi olduğunu anlatan Bayraktar, "Bu, bir babanın, kırtasiye, okul masrafları için çocuğuna verdiği paradan kesinti yapmasına benziyor" ifadesini kullandı. 

TZOB Genel Kurulu, pazar gününe kadar devam edecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir