"IMF anlaşması paradan çok imaj sağlayacak"

Bakan Ergün, bazı sektörlerde uygulanan vergi indirimlerine devam kararında bir mesaj olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bankası Nihat Ergün, IMF ile olan görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "IMF ile anlaşma olduğunda bu, paradan çok, IMF'nin dünya ekonomisi ile entegre bir Türkiye imajına katkı sağlayacak anlaşma olacaktır" dedi.

Bakan Ergün, NTV'de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, bazı sektörlerde uygulanan vergi indirimlerine devam kararında bir mesaj olduğunu belirterek, her bir kalemde bir miktar ÖTV indiriminde azalma meydana getirdiklerini ifade ederek, şöyle dedi:

"Bu kalıcı bir şey değildir. Bu, ekonomik krizin içinde iç tüketimi canlandırarak sektörlere destek vermektir ve tüketiciyi bu konuda teşvik etmek amacına dönüktür ve bu amacı gerçekleştirdiğimiz zaman bu mesele bitecektir.

Yani önümüzdeki 3 aylık sürenin sonunda bu meseleyi bitireceği mesajını vermek açısından kademeli geçişi öngören bir düzenleme yaptık. Bu dönemde de hem otomobilde hem de mobilya ve beyaz eşyada bu indirimlerle beraber piyasadaki iyimserliğin ve canlılığın devam edeceğini düşünüyoruz."

Otomobil sektöründe yıllık bazda düşünüldüğünde önemli bir üretim azalması görülmesine karşın bunun daha çok ihracattaki azalma olduğunu gördüklerini belirten Ergün, dış piyasada otomotiv sektöründe ciddi bir talep daralmasının meydana geldiğini söyledi.

İç piyasada 2009 yılının ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre daha fazla otomobil satışı yaşandığını bildiren Ergün, "iç piyasada bu yaptığımız teşviklerle geçen yıldan daha fazla otomobili, ilk 5 ayda otomotiv firmalarımız satmış oldular" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın dün yaptığı açıklamada "tünelin ucunda bir ışık görüyoruz. Bu ışık bize doğru gelen bir araba mı? bunu bilmiyoruz" sözünün hatırlatılması üzerine Ergün, bazı iç dinamiklerin daha sağlam tutulması nedeniyle Türkiye'nin krizden daha az etkilenen ve krizin içinden daha hızlı çıkan ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Ergün, "Tünelin ucundaki ışığın Avrupa ve ABD açısından baktığımızda güneş ışığı mı? yoksa far ışığı mı? olduğunu görmekte zorlanıyoruz. Biraz daha yakından bakmak daha temkinli yaklaşmak gerekebilir. Ama Türkiye'deki gelişmeler güneş ışığı ile far ışığını birbirinden daha net ayırabilecek niteliktedir. Türkiye'de gördüğümüz ışığın bir güneş ışığı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

IMF ile ilişkiler

Bakan Ergün, Türkiye'nin IMF ile olan ilişkilerini değerlendirerek , IMF ile ilişkilerin muhtaçlık ilişkisi olmadığını belirterek, IMF ile ilişkileri baştan beri Türkiye'nin menfaatleri çerçevesinde değerlendiren yaklaşım içinde olduklarını kaydetti

Ergün şöyle devam etti:

"IMF ile olan görüşmelerde Türkiye'nin toplumsal yapısını, beklentilerini, çıkarlarını çok ön planda tutan bir yaklaşım sergiliyoruz. IMF ile olan ilişkilerimizde bir anlaşma söz konusu olursa bu Türkiye'nin çıkarları çerçevesinde bir anlaşma olacaktır.

Hem de Türkiye'nin dünya ekonomisi ile entegre, dünyadaki ekonomik gelişmelere paralel karar alma mekanizmaları olan bu çerçevede dünyadan kopuk olmayan bir ekonomik modelle çalıştığını, Türkiye'nin kredibilite açısından IMF ile ilişkilerini düzgün tutan bir ülke olduğunu göstermek yönünden bir katkısı olabilir.

Yoksa bugünkü tablo Türkiye'nin IMF kaynaklarına mecbur olması ile ilgili bir tablo değildir. IMF'nin kurucu ortaklarındanız. IMF ilişkilerimizi her zaman düzgün bir süreçte götürüyoruz. Türkiye'nin menfaatlerini ön planda tutuyoruz. Başka ülkelere uyan ama bize uymayan talepler olursa o taleplerin yanlış talepler olduğunu, Türkiye için uygulanamaz nitelikte olduğunu onlar ile görüşüyoruz. Devam eden müzakereler bu  çerçevede devam eden müzakerelerdir. IMF ile anlaşma olduğunda bu, paradan çok IMF'nin dünya ekonomisi ile entegre bir Türkiye imajına katkı sağlayacak anlaşma olacaktır."