"IMF'li ve IMF'siz senaryoda çok fark yok"

Devlet Bakanı Yılmaz, IMF ile yapılacak görüşmenin farklı unsurları içermeyeceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program için hazırlanan IMF'li ve IMF'siz senaryolar arasında kriz vurgusu yönünden "çok fark bulunmadığı" görüşünü dile getirdi.

Yılmaz, kısa vadede, krizin mali dengeler üzerindeki olumsuz etkisinin tüm dünyada normal karşılandığını, önemli noktanın orta ve uzun vadede dengelerin sağlıklı zemine oturtulması olduğunu belirterek, "IMF ile yapacağımız görüşme bundan farklı unsurları içermiyor" dedi.

Yılmaz, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen basın toplantısında, önce sorumluluğu altındaki kurumlar ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) gibi bölgesel projelere ağırlık verildiğini ifade eden Yılmaz, "GAP'ı çevre ülkelerini de etkileyecek önemde bir proje olarak algılıyoruz. Bunun özellikle yöre halkına yansıyan boyutlarını güçlendirerek, önümüzdeki dönem yoğun bir şekilde uygulayacağız" dedi.

Geçen yıl ciddi bazı projelerle GAP Eylem Planına başlandığını, çalışmaların 2009'da hızlanacağını ve eylem planının 2012'ye kadar devam edeceğini anlatan Yılmaz, plan sona erdiğinde 1,8 milyon hektarlık sulanabilir arazinin 1 milyon 60 bin hektarının sulanır hale geleceğini belirtti.

Yılmaz, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Orta Vadeli Programla ilgili IMF'li ve IMF'siz senaryoda kriz vurgusunun nasıl değiştiği sorusuna "Bana göre çok fark yok" yanıtını verdi.

Yılmaz, kısa vadede tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de krizin bütçe dengelerini olumsuz etkilediğini, büyüme, ihracat üzerinde etkilerin meydana geldiğini kaydederek, bunun "normal karşılandığını", önemli noktanın orta ve uzun vadede bunların nasıl aşılacağı olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Orta ve uzun vadede bunları bir şekilde aşmamız, yine mali dengeleri özellikle orta ve uzun vadede sağlıklı bir zemine oturtmamız gerekiyor. IMF ile yapacağımız görüşme bundan farkı unsurları içermiyor. Bizim yapacağımız da sonuçta kendi adımıza, ülkemiz, insanımız adına yapacağımız işler de benzer işler olacak; Bu, bütçe dengelerimizi orta ve uzun vadede daha sağlıklı bir yapıya oturtmak olacak."

"IMF'ye gerçekten ihtiyacımız var mı?" sorusuna da Yılmaz, "IMF'nin parasal yönünden ziyade bir akreditasyon kuruluşu olması önemli" karşılığını verdi.

Yılmaz, ülkeye, halka, ekonomiye yarar getirdiği çerçevede IMF ile ilişkileri geliştirerek, devam ettireceklerini belirtti. Bu anlamda görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Yılmaz, ülkeye bugünkü şartlarda yarar getireceğine inandıkları takdirde hiç tereddüt etmeden IMF ile devam edeceklerini, "bir takım sıkıntılar" doğuracağına inanırlarsa da "hükümetin farklı tercihlere" yöneleceğini anlattı.