"İran'la ticaret hacmi 2008'de 11 milyar dolara çıkacak"
Bakan Tüzmen İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin son dönemde hızlandığını belirtti
İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2001 yılında 1 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2008 yılında 11 milyar dolara çıkacağını öngördüklerini bildirdi.
Tüzmen, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki başkanlığındaki İran heyeti ile gerçekleştirdiği görüşmenin başında yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin son dönemde hızlandığını belirtti.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yaklaşık 8 milyar dolar seviyesine yükseldiğini söyleyen Tüzmen, "2001 yılında 1 milyar dolar olan bu ticaret hacminin 2008 yılında 11 milyar dolara çıkacağını öngörüyoruz. Bu önemli bir gelişmedir. Bunun yaklaşık 2,3 milyar doları da Türkiye'nin İran'a ihracatı olacak. Tabii bunun daha dengeli şekilde olmasını da arzu ediyoruz" diye konuştu.
Tüzmen, bazı Türk firmalarının İran'da aldıkları ihalelerle ilgili yaşanan sıkıntılardan sonra son dönemde yine bir Türk firmasının İran'da bir gübre fabrikasını satın almasının olumlu bir gelişme olduğuna işaret ederek, önümüzdeki dönemde de karşılıklı yatırımların devam edeceğini bildirdi.
Sınır ticareti, gümrük kapılarının yenilenmesi konularında önemli çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Tüzmen, "Demiryolu ve karayolu bağlantılarının geliştirilmesinde İran'la ortak projeler yapmak istiyoruz" dedi.
Tüzmen, iki ülke arası ticareti daha da hızlı geliştirebilmek için Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşmasının (ECOTA), 2009 yılında karşılıklı olarak tarifelerin indirilmesiyle ilgili onay sürecinin tamamlanmasını müteakip işleme alınmasının da önem taşıdığını vurguladı.
Kaçırılan Türk gemisi
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Tüzmen, Somali açıklarında kaçırılan "M/V Yasa Neslihan" gemisine ilişkin olarak, daha önceden korsanlık faaliyetlerinin Endonezya yakınlarında ve Aden Körfezinde devam ettiğinin bilindiğini ve şimdi bir Türk işadamının gemisinin başına geldiğini ve 20 kişilik mürettebatın şu anda korsanlar tarafından rehin alınmış olduğunu anlattı.
Tüzmen, 21. yüzyılda böyle korsanlık faaliyetlerinin devam etmesinin hayret verici olduğunu, dışişleri bakanlığı yetkililerinin ciddi şekilde konu üzerine eğildiklerini belirterek, dış ticaret açısından bakıldığında, gemide 77 bin ton demir bulunduğunu aktardı.
Bakan Tüzmen, "Demir-çelik sektörümüz son dönemde toplam ihracatımızda yüzde 20 civarında ağırlık almaya başladı. Bu sene 20 milyar doların üzerinde demir ihracatı göreceğiz. Dolayısıyla sektörün böylesine önünün açıldığı bir dönemde böyle bir olayla karşılaşmamız üzücü. Gerekli takibatı yapıyoruz" diyerek, esprili bir şekilde "gerekirse gemiyi yüzerek gidip alacağını" söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Mutteki
İran Dışişleri Bakanı Mutteki ise İran ve Türkiye'nin yüksek işbirliği potansiyeline sahip iki önemli ülke olduğunu belirterek, iki ülkenin ticaret dışında gerçekleştirmeyi planladığı boru hatlarına, elektrik enerjisine ilişkin projelerin büyüklüğünün 10 milyar doları bulduğunu hatırlattı.
Mutteki, "Bunlar da ülkelerimizin son birkaç yıldaki işbirliği defterine yazılmalı" dedi.
Bu çalışmalara devam edilmesi gereğinin altını çizen Mutteki, Tüzmen'in Tahran'a gerçekleştirdiği son ziyaretin, yeni bir atmosfer ve yeni potansiyeller yaratmakta önemli rol oynadığına işaret etti. Mutteki, "İki ülke ilişkilerinde egemen olan bu işbirliğini devam ettirme konusunda kararlıyız" görüşünü dile getirdi.
Konuşmaların ardından toplantı, basına kapalı olarak devam etti.