"İş hayatında 'kadının yeri' yeterli düzeye ulaşamadı"

Yalçındağ, UNICAFE toplantısında ,Türkiye'nin kadın-erkek arasındaki açığı kapatması için çalışması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'de kadının yerinin, kalkınmış ülkeler düzeyinde olması için çok önemli bir ilerleme kaydedilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen UNICAFE adlı projenin "Görünmez Sınırların Ötesinde: Avrupa'da Mühendislik, Teknoloji ve Tıp Alanında Kadın Akademisyenler" başlıklı sonuç toplantısı, 6 ülkeden 7 üniversitede görev alan öğretim üyelerinin katılımıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan Yalçındağ, Türkiye'de son yıllarda kadın haklarında büyük ilerleme olduğunu, AB süreci ile birlikte kadın-erkek eşitliğinin yeniden gözden geçirildiğini anlattı.

Politik anlamda ve iş hayatında kadın-erkek arasındaki açığı kapatmak için daha çalışılması gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, "İş hayatında maalesef bizlerin istediği sonuçları elde edemiyoruz" dedi.

Yalçındağ, geleneksel kadın-erkek rollerinin, kadının toplum içinde, iş hayatında bazı problemlerle karşılaşmasına neden olduğunu ifade ederek, bu noktada eğitimin çok önemli olduğuna işaret etti.

Kadın her geçen gün yeni roller alıyor

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçındağ, kadının, ekonomik ve sosyal hayatta her geçen gün daha fazla rol almaya başladığını ancak bunun yeterli olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün bu gelişmelere rağmen kadınlar hala haklarını tam olarak bilmiyor ve uygulayamıyor. Burada farkındalık yaratmak ve kadınların sosyo-ekonomik, politik statülerini artırmak çok önemli. Demokrasi açısından karar verme aşamasına kadınların dahil edilmesi, kadın rol modelinin güç ve karar verme aşamasına yansıtılması çok önemli. Türkiye'de kadının yerinin, kalkınmış ülkeler düzeyinde olması için çok önemli bir ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Kadın-erkek eşitliği çok önemli. Kadın sadece eş, anne olarak görülmemeli, aynı zamanda ekonomik refah içinde çok önemli bir değer olduğu kabul edilmeli."

Yalçındağ, kadın akademisyen sayısına bakıldığında, Türkiye'nin AB ülkeleri ile paralel rakamlara sahip olduğunu ancak kadının yönetim kadrosunda yeterince yer alamadığını, rektörlük ve dekanlık görevlerini büyük çoğunlukla erkeklerin yürüttüğünü anlattı.

İşten çıkartma üretimle alakalı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçındağ, toplantı sonrasında bir gazetecinin, son günlerde yaşanan işten çıkarmalara ilişkin sorusu üzerine, dünyadaki ekonomik krizin Türkiye'ye de yansıdığını, üretimin azaldığını, işten çıkarmalar olduğunu söyledi.

İş adamlarının ilk tercihinin hiçbir zaman işçi azaltmak değil, bunun başvurdukları son çare olduğunu anlatan Yalçındağ, işten çıkarmaların artmayacağını ve olursa da kadın-erkek ayrımı yapılmayacağını söyledi.