"İstihdam teşvikleri iyi ama işçinin kesesinden yapılması yanlış"

İşsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılmasına yönelik çabaları desteklediklerini kaydeden Kavlak, buna karşılık işsizlik sigortası fonundan finanse edilmesine karşı olduklarını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

GİRNE - Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, istihdamın artırılmasına yönelik girişimleri desteklediklerini ancak bunun için yoğun biçimde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan para alınmasını istemediklerini söyledi. Kavlak, fonda biriken paranın işsizler için olduğunu ancak bu amaç doğrultusunda yeterince etkin kullanılmadığını hatırlatarak, “İstihdam teşvikleri iyi ama işçinin kesesinden yapılması yanlış. Daha önce başka yerlere de fondan para alındı. Giden geri gelmedi, hala da geleceğine dair bir işaret yok. İşsizlik sigortası fonu yeterince büyüklüğe ulaştı. İşçiden pay kesilmesi (yüzde 1) artık durdurulabilir. Fondan yararlanma koşulları da kolaylaştırılabilir” dedi. 

Pevrul Kavlak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne kentinde bulunan Türk Metal Büyük Anadolu Otelde bir grup gazeteciyle bir araya geldi. İşsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılmasına yönelik çabaları desteklediklerini kaydeden Kavlak, buna karşılık işsizlik sigortası fonundan finanse edilmesine karşı olduklarını kaydetti. İşbaşı eğitimde ödenecek bedellerin artırılması, prim teşvikleri ve toplum yararına çalışmayı içeren yeni hükümet teşviklerinin istihdama katkı vereceğini ancak bunun kalıcı etkisinin sınırlı olacağını hatırlatan Kavlak, işsizlik sigortası fonunun amacına uygun biçimde kullanılması gerektiğini anlattı. Kavlak, fon kaynaklarının kullanımı konusunda da, İşsizlik Sigortası Fonu yönetiminin ortak olması ve İşçilerin de temsilcisi bulunmasına rağmen, bilgilendirme yapılmadan düzenlemelere girişildiğini ve kendilerine bilgi verilmediğini kaydetti. 

İşçiden para kesilmesin, işsiz kalan herkes katkısı oranında yararlansın

“İşsizlik sigortası fonunda yeterince para birikti, artık işçiden yüzde 1’lik kesinti alınmasın” diyen Kavlak, fondan yararlanma koşullarının da hafifletilmesi gerektiğini, fonun yıllık nemasının yıl boyunca yapılan işsizlik ödemelerinden dahi yüksek olduğunu belirtti. Kavlak, “İşten atıldığı tarih itibariyle 120 gün kesintisiz prim ödeyenler işsiz kaldığında fondan yararlanabiliyor. O 120 gün içinde bir gün hasta olduysa yararlanamıyor. Maaşı 5 bin TL olandan da yüzde 1 kesiliyor, asgari ücretliden de yüzde 1 kesiliyor. Sonra her ikisi de aynı ücreti alıyor. Çalışma hayatında işten atılmayan ya da işsizlik sigortasından hiç yararlanmayanlardan kesilen paraların tamamı emekli olunca fonda kalıyor. Bütün bunlara baktığınızda işsiz kalanların fondan yararlanma oranları çok düşük düzeyde. İşçi lehine yeniden düzenleme yapılmalı, yararlanma koşulları kolaylaştırmalı. İşsiz kalan herkes katkısı oranında fondan parasını alsın” dedi. 

Taşeron işçilere kadro verilmesinde son aşamadayız

Pevrul Kavlak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türk-İş ziyaretinde, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde taşeron işverenler tarafından çalıştırılan işçilere kadro verilmesi, kadro verilemeyenlere de her türlü tazminatı ödenerek çalıştırılmamaları yönündeki kararı da değerlendirildi. Karayolları Genel Müdürlüğü’nde esas hak sahipliğini oluşturan asıl işte çalışanlar yanında, asıl işte çalışmayanların da dava açtığı bilgisinin verildiğini belirten Kavlak, bürokratların bu sorunu aşmaya çalıştığını anlattı. Kavlak, kamu taşeronluk sistemine yönelik genel düzenleme için de çalışmaların sürdüğünü belirtti. 

Kıdem tazminatı gündemde değil, tartışılanları biz de basından öğreniyoruz

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, kıdem tazminatının kaldırılarak fona dönüştürülmesi tartışmalarına da değinerek, bu olası düzenlemenin seçim öncesi gündeme gelmeyeceğini belirtti. Kıdem tazminatının “nasıl bir fon sistemine” dönüştürüleceğine dair Türk-İş’e ve sendikalara bilgi verilmediğini kaydetti.