"Kriz teğet geçecek, iddialıyım"

Krizin en az zararla atlatılacağı yönündeki inancını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Finans sektörü üzerine düşeni yapmıyor. Sadece bariyer oluşturmaya devam ediyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kriz başladığında söyledim. Herkes bizimle dalga geçmeye başladı. 'Kriz teğet geçecek' dedim. Aynı iddiadayım. 'En az zararla atlatacağız' dedim. Aynı iddiadayım. En az zararla biz bunu atlattık, atlatıyoruz, atlatacağız" dedi. Türkiye'nin kalkınması için özel sektörün önüne bariyer çekilmemesi gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, "(Bu ülkede taş üstüne taş koyanın başımız üstünde yeri var) dedik, biz yolları açtık. (Peki yüzde yüz başarılı oldunuz mu?) Hayır olamadık, çünkü Türkiye'de bu bürokratik oligarşi olduğu sürece bunu başarmak zor" dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Sanko Holding'e ait Çatalca Rüzgar Enerjisi Santrali'nin açılışında yaptığı konuşmada, bugün Türkiye adına heyecan verici, umut verici bir tesisin açılışının yapıldığını söyledi. Bu tesisin yılda 220 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üreteceğini ifade eden Erdoğan, ortalama 122 bin hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını kaydetti.

Sanayi ve teknolojide sıkıntının enerjide olduğunu, ciddi manada enerjiye ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Erdoğan, enerjinin artırılması halinde sanayide rahatlıkla bir patlama yapılabileceğini bildirdi.

Bürokratik oligarşiyi elekştirdi

Başbakan Erdoğan, "Bizim derdimiz bağcı ile değil. Derdimiz, üzümü milletle yemek" dedi. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özel sektör bunu hızla başarıyorsa, niçin bunun önüne bariyer çekiyoruz? (Bu ülkede taş üstüne taş koyanın başımız üstünde yeri var) dedik, biz yolları açtık. (Peki yüzde yüz başarılı oldunuz mu?) Hayır olamadık, çünkü Türkiye'de bu bürokratik oligarşi olduğu sürece bunu başarmak zor. Tabii yarın medya yazacak, (Çözün bunu) diyecek. Dünyanın hiçbir yerinde yasama organları bunu çözememişler ki biz çözelim. Çünkü yine gelip takıldığı yer bürokratik oligarşi. Bunun çözülme yolu var, ama o da demokrasiyle bağdaşmıyor. Sıkıntı burada. Demokratik kurallar içinde bunu aşmanın gayreti içindeyiz."

Erdoğan, onun için yatırım ajansı kurduklarını, kurmalarının tek sebebinin girişimciyi kapı kapı devlet dairelerinde dolaştırmamak, dosyasının ajans tarafından dolaştırılmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Ajansı direkt kendisine bağladığını ve bakanlarına ajanstan gelen dosyayla ilgili problemleri hemen çözmeleri ve uygulamaya koymaları talimatını verdiğini ifade eden Erdoğan, tüm bunları yatırımları hızlandırmak için yaptıklarını söyledi.

"Kriz teğet geçecek, iddialıyım"

Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada, 6,5 yıl öncesine kadar Türkiye'ye bir yılda gelen küresel sermayenin 1 milyar dolar olduğunu, 2007 yılında bu rakamın 22 milyar dolara ulaştığını, 2008'de küresel krize rağmen 17 milyar doların yakalandığını belirtti.

Bu yılın daha da iyi olacağını vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kriz başladığında söyledim. Herkes bizimle dalga geçmeye başladı. 'Kriz teğet geçecek' dedim. Aynı iddiadayım. 'En az zararla biz bunu atlatacağız' dedim. Aynı iddiadayım. En az zararla biz bunu atlattık, atlatıyoruz, atlatacağız. Kim ne derse desin, göreceksiniz. Bunları bilerek, görerek konuşuyorum."

"Finans sektörü üzerine düşeni yapmıyor"

Başbakan Erdoğan, ancak krizi fırsata çevirme dönemine yardımcı olması gerekenlerden köstek olanlar bulunduğuna dikkati çekerek, "Bakın, finans sektörü üzerine düşeni yapmıyor. Sadece bariyer oluşturmaya devam ediyor. Ama burada en çok bağırması gereken ben değilim, en çok bağırması gereken TOBB. Bütün KOBİ'ler adına bağırması lazım. Çünkü bağırmadıkları sürece bunların harekete geçmesi mümkün değil" diye konuştu.

Finans sektörünün, girişimciden, milletten, vatandaştan teslim aldığı parayı girişimciye, KOBİ'ye yüksek faizlerle ya da nazlanarak verdiğini vurgulayan Erdoğan, "Bütün gayrimenkul ipotek neyse alıyorsun. 5 lira alıyorsun, 1 lira veriyorsun. İnsaf... İnsaf yani. Önünü aç, yardımcı ol, bu ülke bizim. Tamam eşeği sağlam kazığa bağla, ama gel girişimciye desteği ver" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, iş yerleri batarsa yazık olacağını, onlar çalıştıkça daha çok insanın çalışacağını anlatarak, "Bu dönemi atlattığımız zaman yarın, senin kapına bugün gelip yalvaran insanın sen kapısına gideceksin. Diyeceksin ki 'gel paranı bana yatır'. Yapma bunu" dedi.