"Merkez Bankası'nın piyasadan döviz alması lazım"

TİM Başkanı Büyükekşi, doların daha da aşağı düşmemesi için Merkez Bankasının mutlaka piyasadan döviz alması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, doların daha da aşağı düşmemesi için Merkez Bankasının mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması gerektiğini belirtti.

Büyükekşi, Merkez Bankasının geçen haftalarda 0,50 baz puan faizleri düşürdüğünü anımsatarak, bu konuda Merkez Bankasına her zaman destek olacaklarını söylediklerini vurguladı.

Büyükekşi, "Yine aynı şeyi tekrarlıyoruz; Merkez Bankasının son krizle birlikte aldığı bütün kararları biz yürekten destekliyoruz, alkışlıyoruz" dedi.

İhracatın kalkınabilmesi için mutlaka yeni yatırımlar yapılması gerektiğine işaret eden Büyükekşi, yüksek faizlerle yeni yatırımların yapılmasının çok zor olacağını vurguladı.

İhracatçının ve sanayicinin rekabet edebilmesi için de rekabet edebilecek bir kur olması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Büyükekşi şunları kaydetti:

"Onun için de bu kurun ani düşüş ve çıkışlarına karşı Merkez Bankası'nın çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Faiz indirimleri de burada büyük katkı sağlayacaktır. Yurt dışı piyasalarda büyük sıkıntılar var. Özellikle bir çok ihracatçı zor durumda. Karlarının ne kadar düştüğünü daha önce rakamlarla ortaya koymuştuk. Tekrar aynı şeyleri yaşamayıp... Çünkü ihracatçı ne zaman para kazansa o zaman Ar-Ge'ye, inovasyona kaynak aktarabilir. Ne zaman öz kaynakları güçlü olursa yeni yatırım yapmak için bir takım bütçeler ayırabilir. Onun için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz."

Merkez Bankasının zaman zaman döviz alım ve satım ihaleleri yaparak piyasada regülatör görevi gördüğünü söyleyen Büyükekşi, "(Dolar) Bunun daha aşağı düşmemesi için Merkez Bankasının mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması lazım. Döviz alıp döviz kurunu dengede tutabilmesi lazım. Bu ihracatçı açısından son derece önemli. Geçtiğimiz yıllarda bunun çok kötü tecrübelerini ihracatçı yaşadı" dedi.