"Mevduat vadesini uzatacak tedbirler gerek"

Özince, mevduat vadesi uzadıkça, sektörün de tüketici kredilerini daha cazip kılmaya devam edeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Mevduatın vadesini uzatacak önlemlerin düşünülmesi lazım. Mevduat vadesi uzadıkça bankacılık sektörü de tüketici kredilerini daha cazip kılmaya devam edecektir" dedi.

İş Bankası ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) arasında yapılan kredi protokolü imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ersin Özince, dünyada ve gelişmiş ekonomilerde yaşanan finansal ve ekonomik krizin gelişen piyasaları ve Türkiye'yi de olumsuz etkilemesinin çok açık olduğunu anlattı.

Ersin Özince, krizle başa çıkabilmek için yapılacak işlerinden birinin turizm sektörünü, ulusal ve uluslararası platformda öne çıkarmak olduğunu kaydetti:

Özince, şöyle konuştu:

"Uluslararası ekonomik kriz Türkiye'yi etkilemeye devam edecek. Bununla ilgili alınacak global boyutta önlemler var. Ulusal önlemini herkes alıyor, bizim alacağımız ulusal önlemler muhakkak ki en güçlü olduğumuz alanlardan başlayarak yapılmalı. Bizim de gücümüz olan iktisadi faaliyetleri ön plana çıkarmamız lazım. Turizm bunun tartışmasız en başında geleni. Bu krizle başa çıkabilmek için yapılması gerekenlerden bir tanesi turizm sektörünü ulusal ve uluslararası platformda öne çıkarmak. Temmuzda çıkartılan destek paketi bir işe yaramaz, Ocak ayında turizm için neler yapılırsa, Şubatı, Martı beklemeden bir işe yarar. İşte bu stratejik bir tavırdır ve krizle ilgili Türkiye'nin alabileceği bir önlemdir."

800 milyon dolarlık sendikasyon kredisi

Bir gazetecinin, İş Bankası'nın, almış olduğu 800 milyon dolarlık sendikasyon kredisini kullanmadığını, bunun banka açısından bir sıkıntı yaratıp yaratmadığını sorması üzerine Özince, "Bütün bankalar böyle dönemlerde likiditelerini iyi idare etmeye çalışır. Likidite gerektiğinde tutulur, bu banka politikasıdır, iyi bir şeydir. Bu konu yanlış anlaşıldı. Şöyle demek en doğrusu '800 milyon doları aldıktan sonra bankamızın likiditesi 800 milyon doların altına hiç düşmedi'. En doğru söylem bu..." diye konuştu.

Özince, yabancı bankalardan, kamu bankalarına mevduat akışı olup olmadığını soran bir gazeteciye de, dikkat çekici bir mevduat akışı gözlemlenmediğini belirtti.

"Mevduat vadesi uzadıkça krediler cazip olacak"

Tüketici kredilerinde faiz oranlarının düşmesinin sorulması üzerine de Özince, faizlerin düşüş eğiliminde olduğunu anlattı.

Ersin Özince, şunları kaydetti:

"Yüksek faizli blok mevduatı bankalar artık pek rahat tutamıyorlar ellerinde, bu iyi bir şey. Bankaların mevduat maliyetleri azalıyor. Bu faiz oranlarının tüketici kredilerinde de azalmasını sağlayacak. Ancak halen mevduatta vade yönünde sorunlar var. Mevduatın vadesini uzatacak önlemlerin düşünülmesi lazım. Mevduat vadesi uzadıkça bankacılık sektörü de tüketici kredilerini daha cazip kılmaya devam edecektir. Bu çark dönecektir."

Turizmciye kredi kolaylığı

Bu arada Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), turizmciye kredi kolaylığı sağlanması konusunda Türkiye İş Bankası ile anlaşmayı imzaladı. Anlaşmaya göre, TÜROFED üyeleri, konaklama tesisleri, özel koşullarla İş Bankası'nın kredi ve nakit yönetimi hizmetlerinden yararlanabilecekler. TÜROFED ile Türkiye İş Bankası arasında finansman temininde özel koşulları içeren protokol, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve TÜROFED Başkanı Ahmet Barut’un katılımıyla gerçekleştirildi.