"Problem varsa kendi aralarında çözsünler"

Irak Kürt Yönetimi'nin petrol sevkiyatında yaşanan kriz sonrasında açıklamalar da bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, " Onların bir problemi varsa, bunu, kendi aralarında çözeceklerine inanıyoruz." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Irak Merkezi Yönetimi Başbakanı Maliki'nin Kuzey Irak Kürk Yönetimi'nin Türkiye üzerinden yaptığı petrol sevkiyatı ile ilgili Reuters'a yaptığı açıklamalarının ardından gelişen olaylar sonrası Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıklamalar da bulundu. Konuyla ilgili Yıldız, " Onların bir problemi varsa, bunu Türkiye üzerinden değil, kendi aralarında çözeceklerine inanıyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, yaptığı açıklamada, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara sunulması ve bu süreçte yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden dünyaya açılması konusunda yürüttükleri diplomatik çalışmalara işaret eden Yıldız, 1 Aralık'ta Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmeleriyle başlayan sürecin henüz tamamlanmadığını, halen devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin süreç boyunca üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Şimdi önemli olan Bağdat ve Erbil'in kendi aralarındaki görüşmelerini tamamlamasıdır. Onların bir problemi varsa, bunu Türkiye üzerinden değil, kendi aralarında çözeceklerine inanıyoruz. Biz de kendi başlattığımız bu sürece koyacağımız bir katkı varsa, buna her zaman hazırız. Irak'ın normalleşmesi ve gelirlerinin artması bizim için önemlidir. Biz, bu sürecin olumlu neticeleneceğine ve kardeşlerimizin iyi bir noktada buluşacağına inanıyoruz."

Bir süre önce Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin eş-Şehristani, Irak petrolünün ülkenin kuzeyinden Ceyhan Limanı'na sevkıyatı ile ilgili itirazlarını gündeme getirmişti. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile merkezi Irak hükümeti heyetleri arasındaki görüşmelerde ise IKBY'e ayrılan yıllık bütçe ve Türkiye'ye ihraç edilen petrol geliri konularında anlaşmaya varılamamıştı.

Son olarak IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye'ye yapılacak petrol sevkıyatındaki pürüzleri gidermek için Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyetin Bağdat'a gideceğini açıkladı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir