"Rakı işçileri baskı ve tehditlere boyun eğmeyecek"

Tek Gıda-İş Genel Başkanı Türkel, Burgaz Rakı işçilerinin sendikal hak ve özgürlüklerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tek Gıda-İş) Genel Başkanı Mustafa Türkel, Burgaz Rakı işçilerinin baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğini, sendikal hak ve özgürlükleri ile toplu iş sözleşmelerinden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

Mustafa Türkel yaptığı yazılı açıklamada, Tek Gıda-İş'in örgütlenerek çoğunluğu sağladığı ve yasal yetki başvurusunda bulunduğu Burgaz Rakı iş yerinde sendika üyesi işçilere yapılan baskıların 3 üyelerinin işten atılmasıyla had safhaya ulaştığını bildirdi. Sendika üyesi işçilerin kurum yöneticilerince bire bir görüşmelerle "tehdit edildiklerinin hatta rüşvet teklif edilerek sendikadan istifaya zorlandıklarının" tespit edildiğini ileri süren Türkel, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

"Mafyavari yöntemlerle işçilerin sendikal özgürlüklerinin engellenmeye çalışılması bir hukuk devleti içinde asla kabul edilemez. Üstelik TMSF tarafından el konulmuş ve hatta iki yöneticisinin de işletme içinde temsil edildiği bir iş yerinde bu tür gayri yasal ve gayri ahlaki uygulamaların nasıl olup da yaşanabildiği, aklın almadığı bir durumdur. Gerek TMSF yöneticilerini ve gerekse işletmenin hukuk tanımaz yöneticilerini uyarıyoruz. Anayasa ve yasaların emrettiği düzen herkes için olduğu kadar kendileri için de geçerlidir ve işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerini koruma altına alan yasalara saygı göstermek zorundadırlar. Tek Gıda-İş ve Burgaz Rakı işçileri ne baskı ve tehditlere boyun eğecek ne de sendikal hak ve özgürlüklerinden, toplu iş sözleşmelerinden vazgeçeceklerdir." 

Türkel, işçilere karşı "yasa dışı davranış içindeki yöneticiler" hakkında hukuki girişimlerin başlatılacağını ve savcılığa suç duyurusunda bulunulacağını belirtti. 

TMSF yetkililerini de soruna müdahil olmaya çağıran Türkel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i "Türkiye'nin her yerinde yayılan sendikal hak ihlallerine çözüm üretmeye davet ettiklerini" ifade etti.