"Rekabet vatandaşın lehine olacak"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özel hastanelerin aldığı fark ücretinin artırılmasıyla çok ciddi rekabet ortamı oluşacağını belirterek, "Vatandaşın aleyhine bir durum gelişmeyecektir" dedi.
Özel hastanelerde fark ücretinin artırılması - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Burada çok ciddi rekabet ortamı oluşacağı inancı içerisindeyiz ve vatandaşın bir mağduriyeti söz konusu olmayacaktır"
- "Göreceksiniz; önümüzdeki günlerde rekabet ortamından dolayı fark uygulamaları birçok branşta sıfır noktasına inecektir. Vatandaşın aleyhine bir durum gelişmeyecektir" (Fotoğraflı - Görüntülü) BURSA (AA) -
Bayram tatilini Bursa'da geçiren Çelik, evinde gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce özel hastanelerde yüzde 90'a kadar fark alma imkanı olduğunu, son düzenlemeyle bunun iki katına çıkarılıp hastane sınıflandırmasının ortadan kaldırıldığını bildirdi.
Fark ücretinin artırılmasıyla ilgili yanlış anlaşılma olmamasını isteyen Çelik, şöyle devam etti:
"Burada bir rekabet ortamı oluşacak, büyük ölçüde çok önemli branşlarda fark alınmama noktasına da gelinecek. Daha önceki uygulamalarda 7-8 branşta fark alınmıyordu. Üç katına kadar fark alma imkanı varken rekabet ortamı içerisinde fark alma oranları çok düşüyordu. Artık iki katına kadar fark alınabiliyor. Yani siz diyelim ki bir doğum ameliyatını 400 liraya yapıyorsunuz. Bunu özel hastane 800 liraya kadar yapabilecek. Rekabet ortamında kaç lirada oluşur, onu süreç içerisinde göreceğiz."
Fark ücreti alınmayan sağlık hizmetleri
Çelik, acil vakalarda fark ücreti olmadığını hatırlatarak, bu konuda vatandaşların müsterih olması gerektiğini vurguladı.
Yoğun bakım, kanser hastaları, yeni doğan bebeklerin tüm işlemleri, organ ve doku nakilleri gibi hayati öneme sahip hizmetlerde de fark uygulaması bulunmadığını anlatan Çelik, şunları söyledi:
"Burada çok ciddi rekabet ortamı oluşacağı inancı içerisindeyiz ve vatandaşın bir mağduriyeti söz konusu olmayacaktır. Bunun nedenlerinden biri şu; vatandaş birinci sınıf veya VIP düzeyinde hizmet almak istiyor. Özel hastaneler bu hizmeti veriyor. Son derece nitelikli özel hastanelerimiz de var. Özel hastaneler, nitelikli hizmet sunumu isteyen vatandaşlarımız varsa bu hizmeti sunarken buradaki farkı da adil bir şekilde belirleme adına bu düzenleme yapılmıştır. Yoksa kamu hastanelerinin tümü, 81 il ve tüm ilçelerimizde vatandaşın hizmetine amade. Daha nitelikli, daha ileri düzeyde hizmetlerde, yatak hizmetleri ve benzer hizmetlerde daha ileri bir düzeyde bir hizmet alınma talebi oluşuyorsa ki oluşuyor, bu yatırımı yapanlar açısından da böyle bir farkın rekabete açılmasının doğru olacağı inancıyla bunu gerçekleştirmiş"
Sağlık sistemine 50 milyar lira harcama
Faruk Çelik, özel hastanelerde fark ücretinin artırılması düzenlemesinin, vatandaşların aleyhine gibi algılandığını ancak bunun yanlış olduğunu belirtti.
Nasıl algılandığının, nasıl takdim edildiği bakımından önemli olduğuna işaret eden Çelik, şöyle konuştu:
"Sağlık sistemimize yaklaşık 50 milyar lira düzeyinde harcama yapıyoruz. İlaç ve sağlık harcamamızın toplamı 50 milyar lira düzeyinde. Devlet tüm alanlarda 76 milyonu kuşatacak şekilde Genel Sağlık Sigortası kapsamına tüm vatandaşlarımızı aldı. Herhangi bir kısıtlama söz konusu değil; ne ilaçta ne tedavide. Sağlık hizmeti 81 ilde, ilçelerde yaygın şekilde kamu eliyle sunulurken burada özel hastanelere dönük özel yatırımlar var. Gelişen süreçler içerisinde sürdürülebilirliği açısından özel hastanelerin olmasını istiyoruz. İstiyorsanız bu yatırım artısını görmeniz gerekiyor. Kamu hastanelerinde hekim, sağlık personeli, tüm giderler kamuya ait. Özel hastanelerde binanın yapılması, işlenmesine kadar tüm maliyetlerin yatırımcıya ait olması durumu var. Kamuyla özel hastaneyi maliyetler açısından eşit tutmak maliyetler açısından mümkün değil. Onun için bir fark uygulaması var. Daha adil olma adına yapılan bir düzenlemedir. Göreceksiniz; önümüzdeki günlerde rekabet ortamından dolayı fark uygulamaları birçok branşta sıfır noktasına inecektir. Vatandaşın aleyhine bir durum gelişmeyecektir."