"Şah Deniz II kararı, Avrupa doğal gaz yoluna set çekti"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


ANKARA - NABUCCO Gas Pipeline International GmbH, Şah Deniz II Konsorsiyumu'nun, Avrupa'ya Azerbaycan doğalgazını Nabucco yerine Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) üzerinden taşınması kararını Avrupa gaz yolu için geri gidiş olarak değerlendirdi.

Nabucco şirketinden yapılan yazılı açıklamada, Şah Deniz II Konsorsiyumunun, İtalya pazarına ulaştırılacak olan 10 bcm gazın taşınması için Trans Adriyatik Boru Hattı güzergahını tercih ettiğini açıkladığı hatırlatıldı.

Şah Deniz II kararının, Avrupa doğal gaz yoluna set çektiği ifade edilen açıklamada, kararın iki pazar arasındaki rekabete dayandığı ve üreticilerin pazar değerlendirmeleri sonucu bu yönde tercihte bulundukları belirtildi. Açıklamada, "Şah Deniz sahasından 10 bcm gazı ulaştırmak için Avrupa'ya uzanacak yeni gaz güzergahının planlandığı şekilde gerçekleştirilemeyecek olması Nabucco için üzüntü kaynağıdır" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

 "Orta ve Güney Doğu Avrupa başta olmak üzere, Avrupa pazarı için kaynak çeşitlilik ihtiyacı bir sorun teşkil etmeye devam edecektir. Nabucco güzergahının bu ihtiyaçları karşılayacak tek çözümü sunduğuna dair inancımız devam etmektedir. Nabucco, alternatif doğal gaz kaynaklarına bağlı yeni fırsatları değerlendirmeye devam edecektir. NABUCCO olarak geçtiğimiz 10 yıllık süre boyunca sürekli ve ısrarlı destekleri için paydaşlarımıza teşekkür ederiz. Nabucco ortakları proje için bundan sonraki aşamaları değerlendirecektir."