"Sanayiciler cennetlik bir görev yapıyor"

İSO'nun et, balık ve süt ürünlerinin sorunları ve çözüm önerilerini görüştüğü toplantıda konuşan Başkan Bahçıvan, üretim aşkıyla zor şartlarda rekabet eden sanayicilerin “cennetlik bir görev” yaptığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO), Et, Balık ve Süt Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi toplantısında sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Bugün gerçekleşen toplantıya, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ile komite üyeleri ve dernek temsilcileri katıldı. 

Toplantıda açılış konuşması yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, oda içinde toplam beş meslek komitesi olduğunu, bu mesleklerin ise kökleri itibariyle tarıma dayandığına dikkat çekti. Bahçıvan, “Dolayısıyla en önemli paydaşımız olan Tarım Bakanlığı ile çalışmalarımız bundan sonra da belli periyodlarda devam edecek. Biz sanayicilerin olduğu kadar, Tarım Bakanlığının da ev ödevleri olacak. Artık hesap veren bir Türkiye olacak. Karşılıklı mutabakat ile sanayimiz için değerlendirme yapma şansına sahip olacağız” dedi. 

Bahçıvan, “Mevcut ekonomik koşullar ve maliyetlerle zor şartlarda üretime devam etmek, cennetlik bir görev” diyerek üretim aşkıyla yanıp tutuşan sanayicinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Üretim aşkının bitmemesi için karşılıklı diyalogların sürmesi gerektiğini belirten Başkan Bahçıvan, amaçlarının Türkiye’nin sadece iç pazara değil, bölgesine ve dünyaya yetebilen bir Türkiye yaratmak olduğunu söyledi. Zor rekabet şartları altında çalışan sanayicinin, mesleğini gelecek nesillerle aktarmasında da sorunlar yaşadığını dile getiren Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Ne yazık ki gerek Türkiye gerekse dünyada, üretmekten daha çok tüketmekten statü kazanan bir gençlik var. Sanayici bir ailenin en önemli sorunu, işler çok iyi gitse de, evlatlarına bu iş geleneklerini aktaramamasıdır. Gençler, üretmeden daha kolay ve hızlı yollardan para kazanma peşinde koşuyor.” 

Süt üretiminde 2023 hedefine rahatlıkla ulaşacağız

[PAGE]

Süt üretiminde 2023 hedefine rahatlıkla ulaşacağız

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, süt üretiminde 2023 hedefini 23 milyon ton, ihracat hedefini ise 1 milyar dolar olarak açıkladıklarında, pek çok kişinin bıyık altından kendilerine güldüğünü hatırlattı. Başkan Bahçıvan, “Şükürler olsun ki bugün 17 milyon ton sütümüz yerde kalmıyor. 2014 yılına geldiğimizde, 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğimizi söyleyebilirim. Doğru politikalarla sanayinin önündeki engelleri kaldıracağımız ortaya çıkıyor” dedi. Türkiye sanayicisi olarak kendi sınırları içinde kalan değil, bölgesini ve tüm dünyayı besleyen bir yapıya dönüşmek istediklerini belirten Bahçıvan, “Başkan olarak sanayi şemsiyesini temsil etsem de, cari açık belasına kendi imkanları ile en güçlü desteği tarım sanayi verecek. Çünkü tarımsal üretimde tamamen yerli malı kullanılıyor” diye konuştu.  

Tarımsal araziler çok küçük

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise Türkiye’nin tarım alanındaki en büyük sorununun; arazilerin ölçek büyüklüğünü kaybetmesi olduğunu söyledi. Bu nedenle pek çok alanın kullanılamaz olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, “Bu durum üretimde de ciddi maliyet artışına yol açıyor. Günümüzde Türk çiftçisi, petrol ihraç eden ülkeler ve traktör üreten firmalar olmak üzere iki unsur için çalışıyor. Bölünen arazileri ölçek büyüklüğüne ulaşırsak sanayinin önü açılır. Türkiye’nin gıda güvenliği sağlanmasının ve ihracatın kısa sürede artış göstermesinin önü açılır. Bakanlığımız bu konuda pilot çalışmalar yapıyor” dedi.  

Tarım sektörünün Türkiye’de yatay değil dikey büyümesi gerektiğini belirten Mirmahmutoğulları, sektörün artık ileri teknolojiye geçmesi, Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi gerektiğini de vurguladı. Türkiye’nin, Doğu Karadeniz Bölgesi dışında genel olarak kurak bir ülke olduğunu dikkat çeken müsteşar, tarım politikalarının bu gerçeği göz önüne alarak hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. Mirmahmutoğulları, şunları söyledi: 

“Türkiye’de büyük baş hayvan yetiştirmenin sıkıntılı olacağı ortada. Türkiye, maliyetleri itibariyle ucuz et ve süt üretecek bir coğrafya değil. Buna rağmen elbette büyükbaş hayvancılıktan vazgeçmiyoruz. Bakanlık olarak koyunculuğa da çok ciddi destek veriyoruz. Koyunculuğunun önünde en büyük engel, sürü yönetimi. Bu nedenle çobanları devlet memuru haline getirerek sektörü de güvence altına alıyoruz.” 

Toplantıda, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca ile Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih İşliel de söz aldı ve çözüm önerilerini dile getirdi. Mirmahmutoğulları, kırmızı ette ithalat sorununa ilişkin gelen bir soru üzerine “Kırmızı ette asla ithalatın önünü açmak gibi bir düşüncemiz yok. İthalat, bu sektörün dibine koyulan bir dinamittir. Biz bu sektörün var olması için 7 milyar TL hibe verdik. Bu fedakarlıktan sonra böyle bir sektörü yok edecek hiçbir karar almayız” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir