"Sorun kısa sürede çözülmeyecek"

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, "Olgunlaşmış piyasaların sorunları kısa sürede çözülmeyecek ve bu, kalıcı bir sorun gibi duruyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - İMKB Başkanı İbrahim Turhan, olgunlaşmış piyasaların sorunlarının kısa sürede çözülmeyeceğini ve bunun kalıcı bir sorun gibi durduğunu belirterek, "Bunun için de bir çözüm bulmamız lazım. En iyi çözüm, daha yakın çalışmamız, dirsek temasında bulunmamız ve bölgesel ekonomik işbirlikleri kurmamız" dedi. Turhan, İMKB ile Avrasya Borsalar Federasyonu (FEAS) tarafından düzenlenen "Avrasya Yatırımcılar Zirvesi"nin açılışında yaptığı konuşmada, 2011 yılında dünyadaki ortalama büyümenin yüzde 3,8 iken, bunun 2010'da yüzde 5 olduğunu hatırlatarak, oranlar karşılaştırıldığında ciddi bir yavaşlama görüldüğüne değindi.

Yavaşlamanın daha çok ilerlemiş ekonomilerden kaynaklandığını dile getiren Turhan, gelişmiş piyasalardaki ortalama büyümenin yüzde 1,6, gelişen piyasalarda yüzde 6,2 olduğunu kaydetti. Turhan, borsaların zarara uğradığını da hatırlatarak, "Ana fikir şu; kaliteye kaçış var. Yani gelişmekte olan piyasalardan çıkan bütün paralar daha çok sabit gelirli, gelişmiş piyasa tahvillerine yatırılıyor. Bu akıllıca mı; soruyorum. Büyümekte olan piyasalardan paranızı çekiyorsunuz, hiçbir büyüme olmayan piyasalara yatırıyorsunuz. Ayrıca yakın gelecekte büyüme imkanı olmayan piyasalar bunlar" diye konuştu.

"Artık 'risksiz' diye bir şey kalmadığını" söyleyen Turhan, "Çok ilginç günler yaşıyoruz. Çinlilerin şöyle bir sözü vardır; bu bir lanet mi, değil mi hala tartışmalı. Biz de aynen 'Lanetlendik mi?' bunu tartışıyoruz. Gerçek olan tek şey var; dünya ekonomisinin geleceği gelişmekte olan piyasalara bağlı" dedi. Turhan, 2011 yılında gelişmekte olan piyasaların ekonomiye olan katkısının, ilk  kez gelişmiş ekonomileri geçtiğini kaydederek, bunun önemli bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi. Olgunlaşmış piyasaların sorunlarının kısa sürede çözülmeyeceğini ve bunun kalıcı bir sorun gibi durduğunu belirten Turhan, "Bunun için de bir çözüm bulmamız lazım. En iyi çözüm, daha yakın çalışmamız, dirsek temasında bulunmamız ve bölgesel ekonomik işbirlikleri kurmamız" diye konuştu. Turhan, bölgesel birlikler kurulduğu zaman daha etkin, daha verimli katkı şekilde katkı olacağını ve küresel ekonominin daha gelişkin olmasının sağlanacağını anlattı.

"Belli sermaye piyasalarında bölgesel işbirlikleri kaçınılmaz"

İbrahim Turhan, federasyona 2011 yılında 5 yeni borsanın katıldığını kaydederek, kısa bir süre sonra Kore Borsası'nın da katılım sağlayacağını bildirdi. Dünya piyasalarındaki gidişe bakıldığında, sınırlar ötesi işbirliğinin öneminin giderek daha fazla ortaya çıktığını, belli sermaye piyasalarında bölgesel işbirliklerinin "kaçınılmaz" olduğunu vurgulayan Turhan, "Çünkü rekabet avantajını sadece bu şekilde ayakta tutabiliriz. 17'nci yılımızda FEAS olarak adil ve şeffaf piyasaları bütün bölgelere yaygınlaştırıyoruz" dedi.






 

Bu konularda ilginizi çekebilir