"Türkiye'de emlak balonu kolay oluşmaz"

TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, "Türkiye'de emlak balonu kolay oluşacak bir şey değil. Finans sektörü sağlam çalışıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de emlak balonunun kolay oluşmayacağını söyleyen Şahin, gerekçe olarak, herşeyin rekabet ortamında oluşmasını ve finans sektörünün sağlam çalışmasını gösterdi.

CNR Expo'da düzenlenecek "Emlak 2013-Konut, İşyeri Satınalma, Kiralama ve Finansmanı Fuarı" bilgilendirme toplantısında konuşan Şahin, Türkiye'nin konut üretimini her yıl artırarak devam ettirmesi gerektiğini anlattı. 

"Bu çerçevede ihtiyaç öngörülen konut miktarı yaklaşık 7,56 milyon konuttur. 2012'de inşaat yatırımlarının büyüklüğü 70,6 milyar dolara yükselmiştir.Türkiye'de inşaat sektörünün içerisinde konut sektörünün büyüklüğü yüzde 54 olarak tahmin edilmektedir ve dolayısıyla konut sektörüne aktarılan kaynak da yüksektir" diyen Şahin, TOKİ'nin 2023 yılına kadar üretim hedefinin 1 milyon konut olduğunu ifade etti. 

Türkiye'de konut balonu oluşmasının söz konusu olmayacağını kaydeden Şahin, şöyle konuştu: 

"Rakamsal bazda konut balonu endişesi oluşabilir. Bazı yerel belediyelerde gerçek reel değerinin üzerinde emlak beyan değerleri ortaya çıkmaktadır. Bu konu irdelenmesi gereken bir konudur. Türkiye'de emlak balonu kolay oluşacak bir şey değil. Çünkü herşey rekabet ortamında oluşuyor. Finans sektörü sağlam çalışıyor. ABD'deki  balon konusunda en büyük sorumlu inşaat emlak sektörü değildir. Finans sektörünün yaptığı yanlış değerlemelerle 100 bin dolarlık ev 500 bin dolara satılmıştır. Sektörü balon laflarıyla tedirgin etmek doğru değil." 

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de fuarın emlak alıcılarını, satıcılarını ve finans kuruluşlarını 5-8 Aralık tarihleri arasında CNR EXPO 'da bir araya getireceğini söyledi. 

20 bin ziyaretçi beklenen fuarda konut ya da iş yeri kredisi süreci anında başlatılabilecek, tapu sorgulaması da Tapu Kadasro Genel Müdürlüğü  standından yapılabilecek. Projelerin bulunduğu bölgelere CNR EXPO'dan ring seferleri de gerçekleşecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir