"Zorunlu trafik sigortası esnafı çileden çıkardı"

TSOF Başkanı Fevzi Apaydın,zorunlu trafik sigortası primlerinin serbest bırakılmasıyla beraber şirketlerin aşırı fiyat politikası uyguladığını ve bunun da şoför esnafını çileden çıkardığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, zorunlu trafik sigortası primlerinin serbest bırakılmasıyla beraber şirketlerin aşırı fiyat politikası uyguladığını ve bunun da şoför esnafını çileden çıkardığını söyledi.

Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, zorunlu trafik sigortasının şoför esnafı için yük haline geldiğini savundu.

Sigorta şirketlerinin taksi, tır, minibüs, otobüs ve servis aracı zorunlu trafik sigortalarını diğer araçlarınkine göre 4-5 kat fazlasına yaptıklarını ifade eden Apaydın, küçük maddi hasarlı kazalarda esnaftan yüksek bedellerde sigorta priminin talep edildiğini belirtti.

Türkiye'de ekim sonu itibariyle 17 milyon 734 bin aracın yaklaşık 4 milyonunun ticari taşıtlardan oluştuğunu kaydeden Apaydın, şöyle devam etti:

"Toplam aracın yüzde 23'ünü bulan ticari araçlar, zorunlu trafik sigortasının yaklaşık yarısını ödüyor. Ülkemizde toplanan zorunlu sigorta prim tutarı olan 3 milyar 815 milyon 866 bin liranın 1 milyar 685 milyon 311 bin lirasını ticari araçlar ödüyor. En küçük kazada hemen prim tutarı artırılıyor. Bu haksızlık yeni bir düzenleme ile ortadan kaldırılmalı. Özellikle büyükşehirlerde aylık 1000 liraya kadar çıkan trafik sigortası primlerin korsan taşımacılığı özendiriyor.

Ticari ve hususi araçların trafik sigortası farkı, hususi araçlarla taşımacılık yapmanın cazibesini artırdı. Hiç hasar geçmişi olmasa dahi ruhsatta ticari ibaresi olunca primler en az beş kat artırılıyor. Eskiden vergi ödememek için korsan taşımacılık yapılırdı, şimdi trafik sigortasından kaçmak için bu iş yapılıyor. Bu da kanunlara uygun faaliyette bulunan esnafımızı adeta cezalandırılmasıdır."

"Haksızlık biran önce giderilmeli"

Sigorta şirketlerine fiyat tarifelerini internet sitelerinden yayımlama şartı getirildiğini ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Apaydın, bu konudaki bilgilendirmelerin de eksik olduğunu öne sürdü. Apaydın, "İl ve ilçeler arasında bir ayrım yapılmamaktadır. Ankara merkezdeki bir araçla Ankara’nın Bala ilçesinde aynı türden araç için ödenen prim aynı olmaktadır. Bu haksızlık biran önce giderilmeli" ifadesini kullandı.

Haksız gerekçelerle teminatların yükseltilmesinin doğru olmadığına işaret eden Apaydın, zorunlu sigortalarda poliçe düzenlenmesi mecburiyeti olmasına rağmen, bazı sigorta şirketlerinin poliçe düzenlemekten kaçındığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir