”Raporumuz, Maliye Bakanlığı'nın açıklamalarıyla örtüşüyor”

İstanbul Ekonomi Danışmanlık, hazırladığı 'Mobil iletişimde vergi politikaları' raporunu savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ekonomi Danışmanlık, 31 Temmuz Perşembe günü kamuoyuyla paylaşılan "Mobil iletişimde vergi politikaları: AB örneği ve Türkiye" konulu raporlarının, Maliye Bakanlığı açıklamaları ile örtüştüğünü bildirdi. 

İstanbul Ekonomi Danışmanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basında yer alan ve mobil iletişimde vergi yükünü ele alan haberlerde, Maliye Bakanlığı'nın yaptığı hesaplamalara göre GSM faturalarında her 100 YTL'nin 41,77 YTL'sinin vergi olarak Hazine'ye aktarıldığı bilgisi ve buna bağlı olarak kamuoyunda ifade edilen yüzde 58'lik vergi oranı rakamıyla çeliştiği ve gerçeği yansıtmadığı bilgisi bulunduğu aktarıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"İstanbul Ekonomi Danışmanlık tarafından hazırlanan ve 31 Temmuz'da kamuoyuna açıklanan 'Mobil iletişimde vergi politikaları: AB örneği ve Türkiye' konulu raporda Türkiye'de mobil iletişim hizmetlerinden alınan yüzde 18 oranındaki KDV, yüzde 25 oranındaki Özel İletişim Vergisi ve yüzde 15 oranındaki Hazine payının aritmetik toplamının yüzde 58'i bulduğu ifade edilmektedir. Raporda bu bilginin yanı sıra aboneye giden toplam 100 YTL'lik faturanın 42 YTL'sinin Hazine'ye vergi olarak ödendiği de ifade edilmiştir. Bu saptama, Maliye Bakanlığı tarafından bu alandaki vergi yüküne dair açıklamanın içeriği ile örtüşmektedir. Bu vergilerin yanı sıra cep telefonu işletmecileri ayrıca Yıllık Ruhsat Ücreti ve Kurum Masraflarına Katkı Payı gibi ilave vergiler de ödemektedirler. Ayrıca ilk abonelikte alınan vergilerin yıl içinde faturaya yansıması da söz konusudur."