Rekabet Kurumu, cezaların yarısını 2013'te verdi
Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, kuruluşlarından bugüne kadar yaklaşık 2,5 milyar lira ceza verildiğini belirterek, bunların 1,2 milyar liralık kısımının 2013 yılına ait olduğunu bildirdi.
ANKARA - Kaldırımcı, Rekabet Kurumu'nun 17. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Mövenpick Otel'de düzenlenen toplantıda, 1997 yılında faaliyete başlayan Kurumun, mal ve hizmet piyasalarında rekabet ortamının sağlanması ve korunması amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Rekabet Kurulu'nun 1998-2013 döneminde rekabet ihlali iddiası içeren yaklaşık 2 bin başvuruyu incelediğini ifade eden Kaldırımcı, bugüne kadar 232 ihlal iddiası hakkında el edilen deliller neticesinde soruşturma açıldığını ve halihazırda 18 soruşturmanın da devam ettiğini ifade etti.
En fazla soruşturma açılan sektörler hakkında bilgi veren Kaldırımcı, söz konusu listede ulaştırma, gıda, inşaat ile ilaç ve sağlık sektörlerinin ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Kuruluşlarından bugüne kadar yaklaşık 2,5 milyar lira ceza verildiğini belirten Kaldırımcı, bunların 1,2 milyar liralık kısımının 2013 yılına ait olduğunu ifade etti.
Amaçlarının daha etkin olarak faaliyet göstermek olduğunu ifade eden Kaldırımcı, kanunun verdiği görevlerin daha iyi yapmak için gayret gösterdiklerini kaydetti.
Kaldırımcı, piyasalara önemli etkisi olmayan anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının soruşturma konusu yapılmamasına yönelik esneklik sağlayan "De Minimis" uygulamasına geçileceğini bildirdi.
KOBİ'ler ülke ekonomisi ve sosyal hayat açısından önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Kaldırımcı, KOBİ'lerin rekabet bilgisinin ve duyarlılığının arttırılmasının son derece önemli olduğuna işaret etti.
Hazırladıkları 2014 Rekabet Raporunda, KOBİ'lere ve idari makamlara düşen görevler üzerinde durulmaya çalışıldığını belirten Kaldırımcı, "KOBİ'ler her ülkede teşebbüslerin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. İstihdamın yüzde 76'sı KOBİ'ler üzerinden sağlanıyor. Çok ciddi bir katma değer söz konusu. Gördük ki bugüne kadarki soruşturmalarda KOBİ'ler yeterli bilgiye sahip değiller. Bu nedenle KOBİ'ler zaman zaman rekabet ihlalleri yapabiliyor. Bazen de bu yüzden mağdur olabiliyorlar" diye konuştu.
KOBİ'lere rekabet ihlalinde bulunmamaları üzerinde tavsiyelerde bulunan Kaldırımcı, KOBİ'lerin rekabete aykırı durumlarda kendilerine başvuruda bulunmaları gerektiği ve söz konusu ihlale taraf olmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi.
Sağlıklı bir rekabet ortamının sağlanması için kamu kurumlarına da bazı görevler düştüğüne dikkati çeken Kaldırımcı, ekonomik hayata ilişkin düzenlemelerin rekabete uygunluğunun sağlanması gerektiğini, özellikle kamu ihaleleri ve özelleştirmelerde rekabetçi duyarlılığın esas olması gerektiğini ifade etti.
2014 Rekabet Raporu
Toplantıda açıklanan 2014 Rekabet Raporu'nun ilk bölümünde Türkiye ekonomisinde KOBİ'ler ve KOBİ'lerin bakış açısıyla rekabet konularına değinilirken, ikinci bölümde ise rekabet hukuku ve KOBİ'lerin karşılaştıkları rekabet ihlalleri değerlendiriliyor.
Raporun üçüncü ve son bölümünde ise KOBİ'lerin taraf oldukları rekabet ihlalleri ve ihlallerden kaçınmak için dikkat etmeleri gereken hususlar ele alınıyor.