"Rusya ile ticaret 100 milyar dolara çıkacak"

DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Gül, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi için belirlenen 100 milyar dolarlık hedefe ulaşılabileceğini ifade etti. (Yeşim Ardıç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YEŞİM ARDIÇ

DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Cengiz Gül, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi için belirlenen 100 milyar dolarlık hedefe rahatlıkla ulaşılabileceğini söyledi. Rusya Federasyonu Ticaret Mümessili Aydar Gaşigullin ise iki ülke arasındaki ilişkilerde, 2019 yılında önemli gelişmeler beklediklerini bildirdi.

"2019'da önemli gelişmeler bekliyoruz"

Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde 8-11 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlenecek X. INNOPROM Uluslararası Sanayi Fuarı'nın Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cengiz Gül, fuar kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla iş forumu düzenlenmesinin planlandığını kaydetti. İki ülke arasındaki ticaretin 2012 yılında 33 milyar dolarla rekor kırdığını hatırlatan Gül, son dönemlerde siyasi ilişkilerde yaşanan olumlu gelişmelerin ticaret verilerine de yansıdığını aktardı.

2018 sonunda ticaret hacminin 25.5 milyar dolar olduğu bilgisini veren Cengiz Gül, "Hedefimiz, Türkiye-Rusya arasındaki ticaret hacmini, gelecek dönemde 100 milyar dolara çıkarmak" diye konuştu. Rusya Federasyonu Ticaret Mümessili Aydar Gaşigullin de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde, 2019 yılında çok önemli gelişmeler beklediklerini söyledi. Türkiye'nin fuarda partner olacağını, iki ülke liderinin de fuar için kararlar aldıklarını dile getiren Gaşigullin, ilişkilerde DEİK'in de önemli rol üstlendiğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin, Rusya'da birkaç federal bölgede diplomatik ve ticaret temsilciliğinin bulunduğu bilgisini veren Aydar Gaşigullin, X. INNOPROM Uluslararası Sanayi Fuarı'nın düzenlendiği Yekaterinburg bölgesinde Türkiye'nin fahri konsolosluğunun olduğunu hatırlattı.

Fahri konsolosluğun bu bölgede bulunması sayesinde Türkiye'nin burada turizm açısından da temsil edileceğini söyleyen Gaşigullin, fuarın doğrudan uçuşların yapıldığı döneme göre planlandığını bildirdi.

Fuar kapsamında Türkiye-Rus İş Forumu'nun da düzenlenmesinin planlandığını ifade eden Gaşigullin, Rusya'da 2 binden fazla Türk şirketi 10 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını, fuarla birlikte yatırımların artabileceğini de paylaştı.

Fuarın operatörlüğünü üstlenen Formika Şirketler Grubu temsilcisi Anton Atroşkin, 107 farklı ülkeden 600'den fazla şirketin fuara katılacağını bildirdi. Atroşkin, 55 bin metrekarelik alanda kurulu fuarda; 'Enerji teknolojileri', 'Eklemeli üretim teknolojileri', 'Endüstriyel otomasyon ve IoT', 'Metal İşlemesi, Makine Yapımı ve Makine Yapımı Endüstrisi için parça üretimi' konularının ele alınacağını dile getirdi.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Özkan Aydın, fuarın milli katılım organizasyonu görevinin Makine ve Aksamları İhracatçı Birliği'ni söyledi. Aydın, fuarla ilgili diğer sektörlerle temaslarının sürdüğünü, Türkiye'nin katılımını en iyi şekilde yapmak için çalıştıklarını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir