Rusya'da kritik zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyareti kapsamında Putin ile görüştü. Görüşme sonrası Erdoğan, bugün gerçekleşmesi beklenen ÜDİK'te iki ülkenin etkinliğini artıracak adımların ele alınacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve bakanların da bulunduğu heyetle birlikte Rusya'ya gitti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan, Kremlin Sarayında Türkiye ve Rusya ilişkilerini görüşmek üzere bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da görüşmede hazır bulundu.

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli dostuma çok çok teşekkür ediyorum. Özellikle ÜDİK toplantısında bir ara verme süreci yaşadık. Fakat geçen yıl malum Dünya Enerji Kongresi'nde bir araya geldik. O, bu süreci tetiklemesi bakımından çok çok hayırlı bir kongreydi." diyerek başladı.

Türkiye ile Rusya arasında enerji noktasındaki iş birliğinin çok farklı olduğuna işaret eden Erdoğan, gerek petrol gerek doğalgazda Rusya ile bu sürecin aratarak devam ettiğini söyledi.

Erdoğan: ÜDİK ülkelerimizin etkinliğini artıracak

Erdoğan, özellikle Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki çalışmaların hızla normalleşme süreci içerisinde devam ettiğini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Ekonomik, ticari, askeri, savunma sanayine yönelik birçok alanda atacağımız adımlar, bugünkü ÜDİK toplantımızın öyle zannediyorum ki ana başlıklarını teşkil edecektir. Bölge sorunlarını da etraflıca ele alacağımız bu ÜDİK toplantısı, ülkelerimizin bu süreçteki etkinliğini daha da artıracaktır."

Putin: Ticari, ekonomik bağlarımız düzeliyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan ile görüşmesinin başında, "Devletlerarası bağlarımızın hızlı tempoyla düzelmesinden çok memnunuz. Bu formatta ki son görüşmemiz çok uzun zaman önce 2014 yılında gerçekleşti. Bu zaman içerisinde birçok olay yaşandı, son zamanlarda Rusya ve Türkiye'nin ilişkilerinin en üst düzeye taşınması üzerinde aktif olarak çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Rus lider şu şekilde devam etti:

"Ticari, ekonomik bağlarımız düzeliyor. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev dün Türk mevkidaşını ekonomi alanındaki ilişkilerimizin düzelmesine yönelik alınan önlemler hakkında bilgilendirdi. Aynı zamanda yatırım alanındaki işbirliğimizde devam ediyor ve çeşitli projeler hayata geçiriliyor."

'PYD'nin Moskova'daki faaliyetlerine son verilsin''PYD'nin Moskova'daki faaliyetlerine son verilsin'

 

'İki ülke ilişkileri yeni bir seviyeye çıkarabilir''İki ülke ilişkileri yeni bir seviyeye çıkarabilir'