Sakız Adasına karşı 'Sakız Yarımadası' geliyor

Kilosu 2 bin liraya ulaşan damla sakızında ithalatı azaltmak için Çeşme Yarımadası’nda sakız ağacı ormanları kuruluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP 

İZMİR - Dünyada sadece Yunanistan’ın Sakız Adası’nda üretilen ve uzun yıllar Türkiye’nin ithalat kaleminde önemli bir yeri olan sakızda dışa bağımlılığı azaltmak için hazırlanan eylem planında son aşamaya gelindi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 2014- 2019 yılları kapsayacak Sakız Ağacı Eylem Planı kapsamında Çeşme Yarımadası’nda bakanlık eliyle sakız ormanları kuruluyor. 

Plan doğrultusunda Urla Kadıovacık Köyü'nde 100 klon (bin fertten oluşan) parkı tesis çalışmaları ile Urla-Demircili köyünde sakız ağacı aşılama çalışmaları sürüyor. 2008 yılından bugüne kadar yapılan aşılama çalışmaları sonucunda 3 bin civarında tutan sakız aşısı tespit edildi. İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan 13 dönümlük sakızlık 3 yaşına geldi. 2015 yılında bakımları yapılıp, çizilerek sakız üretimine başlanabileceği belirtildi. 

Sakız Ağacı Eylem Planı, İzmir’de de uygulanacak. Çeşme Yarımadası’nda sakızlık kurulması, TÜBİ- TAK projesi ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar olmak üzere bugüne kadar yapılan çalışmaları referans alınarak bu yıl uygulamaya geçecek. Hazırlıkları tamamlanma aşamasına gelen eylem planı, kırsal kalkınmanın ve istihdamın önünü de açmayı hedefliyor. 

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürlüğü’nde görevli Orman Yüksek Mühendisi Nadire Albayrak Bakmaz, Türkiye’de Rumlar’dan kalan yaşlı ağaçlardan, birkaç yüz ağaçtan oluşan kurulmuş sakızlıklardan ve aşılama sahasındaki sakızlardan damla sakızı üretiminin sembolik olarak yapılabileceğini ifade ederek, “Var olan sakızlıklardan 100-150 kg kadar damla sakızı üretilebilir. Bu ithalatımızın yüzde 1’i. Toptan satış fiyatının ülkemizde 500 TL civarında olduğu düşünülürse 50 bin-75 bin TL arasında bir değer oluşur. Perakende piyasada ise damla sakızının kilosu bin 500 - 2 bin TL” şeklinde konuştu.. Sakızın işlenmesi ile yüksek katma değer oluştuğunu kaydeden Bakmaz, “Ürün elde edilmesi 5-6 yıl sonra başlar. Optimal seviyede ürün alımı 10-12 yılda gerçekleşir. Bu nedenle ülkemizde de Sakız Adası’ndaki gibi bir birlik kurulması şart.Toplam yıllık gelirin 120-200 milyon euro civarında değiştiği Sakız Adası’nda yasal bir birlik ve özel yasalar ile sakız ticareti eskiden beri yönetiliyor. Sakız ağacı yetiştiriciliği diğer bitki türleri gibi, Tarım Gıda Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından destekleme kapsamına alınmalı”diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir