Sanayi ciro endeksi arttı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, geçen yılın kasım ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,2 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılının kasım ayına ilişkin sanayi ciro endeksi verilerini açıkladı. 

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam  sanayi ciro endeksi, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,2 artış kaydetti. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; kasımda, ekim ayına kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,2, imalatsanayi sektörü endeksi de yüzde 1,1 arttı. 

Takvim etkisinden arındırılmış toplam  sanayi ciro endeksinde 2013 yılının kasım ayına göre yüzde 5,4 artış yaşandı. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, geçen yılın kasım ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 azaldı, imalatsanayi sektörü endeksi yüzde 5,6 artış gösterdi.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, kasımda bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,6 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, kasımda ekim ayına kıyasla en yüksek artış yüzde 8 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması sektöründe görüldü. Bu sektörü yüzde 4,1 ile ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) ve yüzde 2,7 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı izledi. Kasımda bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,6 ile  kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünlerinin imalatında görüldü. Bunu yüzde 5,3 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı, yüzde 4,3 ile mobilya imalatı takip etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir