”Sanayi üretimi açısından en kötü dönem geride kaldı”
ASO Başkanı Özdebir, bazı verilere bakıldığında ekonomideki kötü gidişin hız kestiğini söyledi
ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Sanayi üretimi açısından en kötü dönemin geride kaldığını söyleyebileceğimizi düşünüyorum" dedi.
ASO'nun aylık Oda Meclisi toplantısında konuşan Nurettin Özdebir, finansal piyasalardaki krizin küresel ekonomi üzerindeki baskısının devam ettiğini söyledi. Ekonomiye ilişkin bazı rakamları değerlendiren Özdebir, önümüzdeki aylarda sanayi üretiminde bir önceki yılın aynı ayıyla karşılaştırma yapıldığında yüksek oranlı düşüşlerin devam edeceğini kaydetti. Özdebir, "Ancak sanayi üretimi açısından en kötü dönemin geride kaldığını söyleyebileceğimizi düşünüyorum. İşsizlikteki artış ise bir süre daha devam edecektir" dedi.
Geçen ayki meclis konuşmasında "ekonominin serbest düşüşte" olduğunu söylediğini anımsatan Özdebir, bazı verilere bakıldığında ekonomideki kötü gidişin hız kestiğine ya da serbest düşüşün sona erdiğine ilişkin işaretler bulunduğunu kaydetti. Ancak küresel ekonomideki risklerin devam ettiğine vurgu yapan Özdebir, "İçeride de çeşitli risklerin varlığını göz ardı edemeyiz" dedi.
Son aylarda hem reel kesim güveninde hem de tüketicinin güvenindeki yükselmeleri besleyecek yeni tedbirler alınması gerektiğini belirten Özdebir, bu tedbirlerin başında IMF'yle anlaşma konusundaki belirsizliğin giderilmesinin geldiğini söyledi. Özdebir, bu işin fazla uzatılmadan bir sonuca bağlanmasının ekonomideki belirsizliğin azalmasına önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.
Ankara Sanayi Odası'ndan öneriler
ASO olarak yapmış oldukları bazı önerileri de tekrarlamak istediğini belirten Özdebir, 2009 yılında yapılacak yatırımlara mahsus olmak üzere yüzde 100 yatırım indirimi uygulaması getirilmesini ve ilerideki yıllarda mahsup edilmesine olanak tanınmasını istedi. Özdebir, şunları kaydetti:
"Başta belediyeler, hastaneler ve üniversiteler olmak üzere tüm kamu kuruluşları özel sektöre olan borçlarını hemen ödemelidir. Kamu altyapı yatırımlarındaki KDV oranı yüzde 8'e çekilmeli ve ödeneklerin açılması da öne çekilmelidir. Dahilde işleme rejiminde yerli firmalar aleyhine olan hüküm ve uygulamalar kaldırılmalıdır. İstihdam vergilerinin düşürülmesi ve belli bir süre taksitlendirilmesi yerinde olacaktır. Kamu ihalelerinde özellikle belediye alımlarında yerli mallarının alımı sağlanmalıdır. Kamu ihalelerinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın verdiği garanti belgesine rağmen teminat mektubu istemesi uygulamasına son verilmelidir. Firmaların 190 nolu hesapta bekleyen KDV alacaklarının bankalarca teminat olarak kabul edilmesinin önü açılsın. Başta Para Politikası Kurulu ve BDDK olmak üzere tüm kurullarda ve kamu bankalarının yönetim kurullarında reel sektör temsilcilerinin yer alması önerimizi bir kez daha tekrarlıyorum."