Sanayici büyümek için gerçekçi kur istiyor
Türkiye'de 2001 sonrası dönemde değer kazanan Türk Lirası'nın ihracata darbe vurarak cari açığı artırdığını savunan Bursalı sanayiciler, "gerçekçi" ya da "aşırı değerli kur" politikasına geçilmesini istedi
BURSA - Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, üretimi ve üretimi gerçekleştirecek olan reel sektörü dikkate almadan uygulanan makroekonomik politikaların uzun dönemde başarılı olamayacağını savundu. BUSİAD tarafından hazırlatılan "Türkiye'de Uygulanan Döviz Kuru Politikalarının Dış Ticaret ve Temel Makroekonomik Değişkenler Üzerindeki Etkisi: 2003-2012 Dönemi" başlıklı araştırmanın sonuçlarını açıklayan Yöney, 2023 hedeflerinde öngörülen ihracat rakamlarına ulaşabilmek için ihracatçılara rekabet ortamının yaratılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de 2001 yılından bu yana "esnek döviz kuru" politikasının uygulandığını söyleyen Yöney, "Uygulanan kur politikalarıyla sabit yatırım yapan yabancı sermayenin haricindeki kısa vadeli aktörlerin Türkiye'ye gelmesi özendirilmiştir. Bu durum, ithalatı teşvik ederek ihracatçının rekabet gücünü zayıflatmıştır. Raporda yer alan analiz sonuçları, Türkiye'de "gerçekçi" ya da "aşırı değerli kur" politikası uygulanması durumunda ihracatın mevcut durumdan daha fazla, ithalatın ise gerçek durumdan daha az olacağını göstermektedir. Bursa bir imalat şehridir. Ar-Ge'ye ayrılan payın artması ve ithalat yerine ihracata ağırlık verilmesi bu şehri daha da büyütecektir. Güçlü bir TL'nin 2014'te sürdürülebilir olması mümkün değildir" dedi. Gerçekçi ya da aşırı değerli kur politikası uygulanmasıyla, dış ticaret dengesinden elde edilecek olumlu gelişmenin, özel tüketim ve yatırımlardaki kayıptan daha fazla olacağına vurgu yapan Yöney, gerçekçi ya da aşırı değerli kur politikasıyla ekonomik büyümenin sağlanacağını dile getirdi.
Rapor ilgili bakanlara gönderilecek
Prof. Dr. Turhan Korkmaz ve Yrd. Doç. Dr. Emrah İsmail Çevik tarafından hazırlanan raporla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Korkmaz, TL'nin aşırı değer kazanmasının özellikle 2003-2012 yılları arasında dış ödemeler dengesinde gözle görülür bozulmalar meydana getirdiğini ileri sürdü. 2003 yılında 7.5 milyar dolar seviyesinde olan cari işlemler açığının 2012'de 47.7 milyar dolar seviyesine yükseldiğine dikkat çeken Turhan Korkmaz, 2001 sonrası dönemde TL'nin aşırı değerlenmesine bağlı olarak Türkiye ekonomisinde dış borçlanma gereksiniminin giderek arttığını belirtti. Korkmaz, "Türkiye ekonomisi için daha uygun döviz kuru politikasının aşırı değerli döviz kuru politikası olduğu görülmektedir. Bu nedenle Türk firmalarını uluslararası ticarette sağlıklı rekabet edebilmesi için politika yapıcıların piyasada oluşan döviz kuru fiyatlarını yakından takip etmeleri ve TL'nin değerlenmesine izin vermemeleri gerekmektedir" diye konuştu. BUSİAD tarafından hazırlatılan rapor, BUSİAD yönetimi tarafından Ankara'da ilgili bakanlıklara iletilecek.