Sanayide siparişler azaldı, ciro düştü

Sanayi sektöründe ekim ayında cirolar azalırken alınan siparişler de düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu'nun düzenlediği  Sanayi Üretim Anketi kapsamında yer alan İmalat Sanayi ile Madencilik ve Taşocakçılığı kısımlarında bulunan işyerlerinden 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Ciro Endeksi, 2012 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azaldı. Aynı dönemde siparişler de yüzde 4,7 geriledi. 
 
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre; Madencilik ve Taşocakçılığı endeksi yüzde 4,7 arttı; İmalat Sanayi endeksi ise yüzde 5,5 azaldı.
 
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2012 yılı Ekim ayında en yüksek düşüş Sermaye Malı İmalatında görüldü.
 
İmalat sanayi alt gruplarında en yüksek düşüş Diğer Ulaşım Araçları İmalatında gerçekleşti.
 
İmalat sanayi alt sektörlerinin 2012 yılı Ekim ayında 2011 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 87,6 ile Diğer Ulaşım Araçları İmalatında gerçekleştiği görülüyor. Bunu yüzde 47,5 ile Makine ve Ekipmanların Kurulumu ve Onarımı takip ediyor
 
 
Sipariş Endeksi yüzde 4,7 azaldı
 
Avrupa Birliği düzenlemelerine göre, İmalat Sanayi kısmında sipariş ile çalışan faaliyetlerde bulunan ve Sanayi Üretim Anketi’nin kapsamına giren işyerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Sipariş Endeksi, 2012 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 azaldı.
 
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2012 yılı Ekim ayında en yüksek düşüş Sermaye Malı İmalatı’nda görüldü.
 
İmalat sanayi alt gruplarında en yüksek düşüş Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatında gerçekleşti.
 
Sipariş Endeksinin 2012 yılı Ekim ayında 2011 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 61,0 ile Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatında gerçekleştiği görülüyor Bunu, yüzde 17,5 ile Bilgisayarların, Elektronik ve Optik Ürünlerin İmalatı takip ediyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir