Sanki ithalatı ben yapıyormuşum gibi faturası bize kesiliyor
Bakan Çağlayan ithalat tartışmalarına ilişkin, "Sanki ithalatı ben yapıyormuşum, rahmetlik babam mezardan çıkmış da o yapıyormuş bunun faturası bize kesilmeye çalışılıyor" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Sanki ithalatı ben yapıyormuşum, rahmetlik babam mezardan çıkmış da o yapıyormuş bunun faturası bize kesilmeye çalışılıyor. İthalatın temel nedeni, Türkiye'de üretilmeyen ürünler" dedi.
Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konferansı'nın (TUSKON) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılan Çağlayan, TUSKON üyelerinin, Türkiye ekonomisinin gelişmesinde, dünyayla ekonomik bağlantı kurulmasında önemli işler yaptıklarını belirterek, üyelerin bulundukları yerlerde Türkiye'nin daimi elçisi olduğunu, Türk bayrağını, dilini ve İslam dinini dünyanın en ücra köşesine kadar götürdüklerini söyledi.
Yeni Teşvik Sistemi'nin Türkiye iş aleminden yüzde 90 beğeni kazandığını belirten Çağlayan, sistemdeki eksikliklerin giderildiğini ve sistemin hazırlanması sürecinde ilgili bütün kurum ve kuruluşların önerilerinin dikkate alındığını anlattı.
Cari açığa yapılan eleştirilere değinen Çağlayan, bazılarının "laf olsun torba dolsun" diye bu eleştirileri yaptığını söyledi.
Çağlayan, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin gelişmesine bir kuruş emeği olmayanlar. Hayatında 1 işçi çalıştırmamış, 1 lira ona ücret ödememiş insanlar, Türkiye'nin dış ticaret açığından bahsediyor. Şükürler olsun ithalat haritasını onların önüne koyduk ve cevabını verdik. Sanki ithalatı ben yapıyormuşum, rahmetlik babam mezardan çıkmış da o yapıyormuş bunun faturası bize kesilmeye çalışılıyor. Bunun sebebi, ithalatın temel nedeni, Türkiye'de üretilmeyen ürünler. Biz bunları üretmeye başladık. Geçen ve evvelki yıl ihracat yapanın bilgisiz ve cahilce suçlandığı dönemden geçtik. 'Niye ihracat yapıyorsun ihracat ithalatı artıracak' şeklinde bilgisizce ve cahilce suçlamalar sizlere yöneltildi. Biz de bunlara kayıtsız kalmadık ve bu işi bilmeyenlere cahillere ithalat haritasını hazırlayarak cevap verdik. Biz bu işi bilmeyenlere ithalat haritası çalışması yaparak cevabı verdik. Yapılan ithalatın ihracata dönüşünün yüzde 40 olduğunu gördük. Bazı sektörlerde ihracata dönük ithalat var."
Bakan Çağlayan, S&P gibi kuruluşlarının verdiği nottan hiçbir iş adamının etkilenmemesi ve moralini bozmaması gerektiğini kaydetti.
Yunanistan'a verdiği nota karşın Türkiye'nin notunu durağana çeviren S&P'nin itibarını kaybettiğini dile getiren Çağlayan, "Türkiye'nin büyümesinden, kalkınmasından ve güçlü olmasından korkanlar, çekinenler var. Gerek dışarda, gerekse onların içerdeki işbirlikçileri var. İşte Türkiye'deki terörizm mesela. Bakın bugün PKK'nın yani eşkıyanın yapmış olduğu şey tek şey Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımın gitmemesi engellemektir. Doğu ve Güneydoğu'nun fakir kalması sağlamaktır. Ben Türkiye'nin en fakir ilinden olan bir insanım, Muşluyum. Oraları avucumun içi gibi bilen biriyim. Çünkü teröristin elindeki kozu bu. Biz de onların gözüne sokacak şekilde bir teşvik sistemi hazırladık" diye konuştu.
İkinci kısmı basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Bakan Çağlayan, TUSKON Yönetim Kurulu üyelerine "Yeni Teşvik Sistemi" hakkında bilgi verdi.