”Savunma sanayini çözüm sunabilecek şekilde yapılandırmayı hedefliyoruz”
Milli Savunma Bakanı Gönül, Türkiye Teknoloji Merkezi'nin açılış töreninde konuştu
KOCAELİ - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Savunma sanayimize yönelik temel hedefimiz, sektörü öncelik verdiğimiz alanlarda yurt içi çözümler sunabilecek ve uluslararası alanda rekabet edebilecek şekilde yapılandırmaktır" dedi.
Bakan Gönül, TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) ile GE Aviation'un ortak girişimi olarak tüm ticari ve askeri uçak motorları için teknoloji tasarlayıp geliştirilmek üzere TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Teknoloji Serbest Bölgesi'nde hayata geçirilen Türkiye Teknoloji Merkezi'nin (TTM) açılış törenine katıldı.
Milli Savunma Bakanı Gönül, burada yaptığı konuşmada, savunma ve havacılık sanayisinde arzulanan teknolojik yetkinliği kazandıracak ve gelişimine ivme verecek TTM'nin açılış töreninde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
2007 yılının ağustos ayında ABD'nin GE firması ile TEI arasında imzalanan Teknoloji Lisans ve Mühendislik İş Birliği Anlaşması'yla Türkiye'de mühendislik teknoloji merkezi kurulduğunu ve Türkiye Teknoloji Merkezi olarak adlandırıldığını belirten Gönül, şunları söyledi:
"Memnuniyetle ifade etmeliyim ki son yıllarda atılan adımların sonucu olarak bugün itibarıyla ülkemizde savunma ve havacılık alanında uluslararası standartlarda sanayi altyapısı oluşmuş bulunmaktadır. Savunma sanayimize yönelik temel hedefimiz, sektörü öncelik verdiğimiz alanlarda yurt içi çözümler sunabilecek ve uluslararası alanda rekabet edebilecek şekilde yapılandırmaktır. Bu çerçevede Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını mümkün olduğu ölçüde yurt içi geliştirme projeleriyle ve ülke sanayi imkanlarını tam olarak karşılamayı planlamaktayız. Büyük yatırımlar gerektiren havacılık alanında ise uluslararası konsorsiyumlar yoluyla sanayimizin projelere katılımının sağlanması, maliyet etkin bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır."
JSF Projesinde hedef
Türkiye'nin geçen dönemde yürütülen çalışmalar sonucu Müşterek Taarruz Uçağı JSF Projesi'ne tam ortak olarak katılan 9 ülkeden biri olduğunu bildiren Bakan Gönül, şöyle konuştu:
"Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın geleceğin savaş uçağı ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediğimiz bu projede önemli önceliğimiz, sanayicimizin projede etkin rol almasıdır. Bugün itibarıyla JSF projesi içinde Türk savunma sanayisi tarafından rekabetçi ortamda alınan iş payı potansiyeli öngördüğümüz hedefin üzerine çıkarak 6,5 milyar dolar mertebesine ulaşmıştır. Bu başarının arkasında ülkemiz savunma ve havacılık sanayisinin uluslararası bir oyuncu olma aşamasında ulaştığı seviye de önemli rol oynamıştır.
JSF projesinde uçak motorlarıyla ilgili temel hedefimiz, sivil ve askeri yetenekler kullanılarak ileri teknoloji parça üretiminin yanı sıra Türkiye'de üretim hattı kurulmasını sağlamak ve hem kendi motorlarımızı hem de bölge ülkelerinin motorlarını üretebilecek, bakım ve onarımını yapan bölgesel bir motor merkezi olmasıdır. Projede motor kompresörlerinin üretimiyle ilgili 3 milyar dolar tutarında son derece önemli iş payı bulunmaktadır. Projenin ilerleyen döneminde bu katılımın daha da artmasını beklemekteyiz."
"2015'te uçak motorları tasarım ve üretim aşamasına gelmeyi hedefliyoruz"
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) ile GE Aviation'un ortak girişimi olarak tüm ticari ve askeri uçak motorları için teknoloji tasarlayıp geliştirilmek üzere TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Teknoloji Serbest Bölgesi'nde hayata geçirilen Türkiye Teknoloji Merkezi'nin (TTM) açılış töreninde, savunma sanayisinde büyük gelişmeler yaşandığını belirtti.
Savunma sanayisinde geçen yıl 510 milyon dolar ar-ge harcaması yapıldığını ifade eden Bayar, ''Bu da bu sektördeki gelişimi göstermektedir. Bu gelişme sadece askeri ve havacılık sanayisinde değil ticari alanda da kendini göstermektedir. Ticari alanda da TEI yaklaşık 200 milyon dolarlık ihracat yaparak bu alandaki başarısını da kanıtlamıştır'' diye konuştu.
TEI'nin büyük gelişme göstererek Türkiye'ye çok önemli iş payı kazandırdığını söyleyen Bayar, ''Türk mühendislerin de yeteneklerinin geliştiğini görüyoruz. TEI ve GE Aviation iş birliği her iki tarafın kazanımı olacak. Dünyadaki ekonomik kriz ortamında ülkemizde böyle bir yatırımın gerçekleşmesi de çok önemlidir'' dedi.
TEI Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Hava Tuğgeneral Bora Çağlar ise TTM'nin açılışının TEI için dönüm noktası olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''9 Ocak 1985'te kurulan TEI için bugün bir dönüm noktası. Havacılık sanayisi alanında üstün bir teknolojik seviyeye ulaşmış durumdayız. Sınıf atlayacak bir konuma ulaşmış bulunuyoruz. Genç ve dinamik mühendis arkadaşlarımız için iyi bir çalışma alanı oluşturduk. Onlara güveniyoruz. 2015 yılında uçak motorları tasarım ve üretim aşamasına gelmeyi hedefliyoruz. TEI için 3 milyar dolarlık iş hacmi öngörülmektedir. Bu önemli bir kazanım olacaktır. Merkezimizde yakın gelecekte 240 mühendis görev yapacak.''
TEI'nın 1985 yılında F-16 projesi kapsamında kurulduğunu hatırlatan Çağlar, ''TEI uçak motor parça üretimi, motor montaj ve revizyon, müşteri destek hizmetleri ve tasarım alanında faaliyet göstermektedir. Bugün sınıfında dünyanın en iyi tesislerinden biri olarak bilinen TEI'nın 2008 yılında toplam satışı 310 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Yaklaşık bin çalışanı bulunan TEI, 2008 yılında 170 milyon dolar ihracat yapmıştır'' diye konuştu.
TEI Genel Müdürü Akın Duman da Türk havacılık sanayisinde ar-ge faaliyetleri açısından TTM'nin mihenk taşı olduğunu belirtti.
Duman, ''TEI büyük bir gelişme süreci göstermiştir. Kurulduğunda 5 parçanın üretimini yapıyordu, bugün ise 560'tan fazla askeri ve ticari parça üretimi gerçekleştiriyor. TTM'de askeri ve ticari uçak motorlarının sadece üretimi değil tasarımı da yapılacak. TEI, dünya şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir'' dedi.
GE Aviation Başkan Yardımcısı Jeanne Rosario ise TEI ile ortaklıktan mutlu olduklarını kaydederek, ''Motorlarımızı daha temiz, sessiz ve rekabetçi düzeye ulaştıracak kritik teknolojileri TEI ile birlikte geliştirmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.
Bu ortaklıktan hem ABD'nin hem de Türkiye'nin kazançlı çıkacağını söyleyen Rosario, merkezin inşaatının bir yıl içinde tamamlanmasından mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.