”Sektör üzerinde büyüdük”

Halkbank Genel Müdürü Aydın, toplam aktiflerde yüzde 14,4 büyüme gerçekleştirdiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın 2008'in ilk yarısındaki net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 642 milyon YTL olduğunu açıkladı.

Aydın, Halkbank'ın ilk yarı sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, toplam mevduatta yıl sonuna göre yüzde 19,7 artış gösterdiklerini, bu alanda sektör ortalamasının yüzde 13,2 olduğunu belirtti.

Toplam aktiflerde de sektör ortalaması yüzde 8,2 iken, kendilerinin yüzde 14,4 büyüme gerçekleştirerek 46 milyar YTL'ye ulaştığını aktaran  Aydın, "Toplam aktif ve mevduatta sektör üzerinde büyüyeceğiz dedik ve büyüdük" dedi.

"Kredide pazar payımız yüzde 6.5"

Aydın, 2008 yılı Haziran ayı sonuçlarına göre toplam kredilerinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53, 2007 yıl sonuna göre yüzde 24 artış gösterdiğini belirtti. Kredilerde 2007 yıl sonuna göre yüzde 24,4'lük bir büyüme gösterdiklerine ve böylece sektör ortalaması olan yüzde 20,2'nin üzerinde yer aldıklarına işaret eden Aydın, kendi içlerindeki büyümenin yanı sıra pazar payı artışına da büyük önem verdiklerini, 2007 yılı Haziran ayında yüzde 5,8 seviyesinde bulunan kredilerdeki pazar paylarının ise bu ilk yarıda yüzde 6,5'e yükseldiğini kaydetti.

Aydın, verilen kredilerin yüzde 31'ini ticari, yüzde 21,1'ini bireysel, yüzde 13,1'ini kooperatif, yüzde 2,7'sini fon kredilerinin oluşturduğunu aktardı.

KOBİ'lere kredi vermenin yanı sıra sosyal sorumluluk kapsamında da destek olduklarını dile getiren Aydın, "KOBİ'lere iş süreçlerinin iyileştirilmesi, iş güvenliği, çevre duyarlılığı, sürdürülebilirlik anlamında katkıda bulunmak için 3 sene sürecek bir çalışma başlattık. Yaklaşık 1,7 milyon euro kaynak ayırdık" dedi.

Tarım bankacılığı alanına da yöneldiklerini ifade eden Aydın, 22,1 milyar YTL'lik krediler içinde yaklaşık 700 milyon YTL'lik tarımsal kredinin bulunduğunu, bu konuda çalışmaların yoğunlaştırılarak devam ettirileceğini belirtti.

"Eylülde kredi kartlarına yönelik yeni bir çalışma başlatacağız"

Aydın, bireysel kredi alanında yeni bir oyuncu olduklarını ve paylarını artırmaya çalıştıklarını ifade ederek, bireysel krediler toplamının 5 milyar YTL'ye yaklaşmış olduğunu, bunun yüzde 50'sini tüketici, yüzde 40'ını konut kredilerinin oluşturduğunu aktardı.

Kredi kartlarının ise yüzde 7 paya sahip olduğunu, ancak kredi kartlarında 2007 yıl sonuna göre yüzde 30 artış sağladıklarını kaydeden Aydın, Eylül ayı itibariyle kredi kartlarına yönelik yeni bir çalışma başlatacaklarını, Advantage markasıyla güçlendirilmiş kredi kartlarını müşterilerle daha yakından tanıştıracaklarını söyledi.

Aydın, 2003'lerde toplam aktif içinde kayda değer bir paya sahip olmayan kredilerin, toplam aktiflerdeki payının yüzde 50'ye ulaştığına dikkati çekerek, mevduatların krediye dönüşme oranının ise yüzde 61'e geldiğini ifade etti.

Sorunlu kredilerin toplam kredi içindeki oranında da iyileşme kaydettiklerini vurgulayan Aydın, 2007 yılı Haziran ayı sonunda yüzde 6,8 olan bu oranın, bu yılın ilk yarısında yüzde 4,4 olarak gerçekleştiğine işaret etti.