SGK Başkanı'ndan kayıt dışı istihdam açıklaması
SGK Başkanı Bağlı 'Kayıt dışılığı önümüzdeki 5 yıl içerisinde süratli bir şekilde yüzde 15'e indirmemiz gerekiyor' diye konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, kayıt dışı istihdamı tarım dışı sektörlerde yüzde 54'ten, yüzde 30 civarına düşürdüklerini belirterek, "Kayıt dışılığı önümüzdeki 5 yıl içerisinde süratli bir şekilde yüzde 15'e indirmemiz gerekiyor." dedi.
Kastamonu'da düzenlenen "SGK Üst Yöneticileri ve İl Müdürleri Mevzuat ve Motivasyon Eğitimi" toplantısına katılan Bağlı, söz konusu eğitimle daire başkanları, İl müdürleri ve birim amirleriyle bir araya geldiklerini belirtti.
Bağlı, eğitim ve tanıtım yoluyla sosyal güvenlik bilincini yaygınlaştırmak ve kayıt dışılıkla mücadele etmek istediklerini vurgulayarak, "Bu yıl Sosyal Güvenlik Reformu'nun 10. yılı. Reformu hem düzenleyicileri olan merkez teşkilatı hem uygulayıcıları olan il müdürleriyle beraber değerlendirdik. Başarısızlıklarımızı, başarılarımızı karşılaştığımız sorunları masaya yatırdık." ifadesini kullandı.
Çalışmanın rapor haline getirilerek bakanlığa iletileceğini anlatan Bağlı, şunları söyledi:
"Bizim için verimli bir çalışma oldu. Sadece merkezde belirli düzenlemeler yapmak değil ama bu yaptıklarımızın sahada geri bildirimleri nasıl oluyor, uygulamalar vatandaşlarda halka nasıl yansıyor bunu değerlendirebilmek bunu ölçebilmek için il müdürlerimizi dinledik. Karşılıklı tanışma kaynaşma oldu. Önümüzdeki hafta Sosyal Güvenlik Haftası. Bu haftada yapacağımız aktiviteler, sosyal güvenlik bilincini yaygınlaştırmak ve farkındalığı arttırmaya yönelik yapacağımız programlar, sosyal medyanın kullanımı, eğitimin hangi temel eksenler üzerinde yürütüleceğini konuştuk."
Yeni Türkiye'nin inşasında SGK'ya büyük rol düştüğüne işaret eden Bağlı, "Gelecekle ilgili Sayın Bakanımızın önümüze koyduğu hedefler var. Bunlar 2023 hedefleri. Bunların başında kayıt dışı istihdamın tarım dışı sektörlerde yüzde 15'e indirilmesi var. Yüzde 50-54'lerden bugün yüzde 30 civarına düşürdük. Kayıt dışılığı önümüzdeki 5 yıl içerisinde süratli bir şekilde yüzde 15'e indirmemiz gerekiyor. Bu konuda sadece denetimle ve düzenlemelerle yetinmeyip farkındalığı artırmak sosyal güvenlik bilincini toplumsal bir olgu haline getirmek için çok yoğun bir çalışma göstermemiz gerekiyor. Önümüzde bir hedef var, bunları gerçekleştirmeye doğru süratli bir şekilde yol alıyoruz." diye konuştu.