Şimşek: Hedefin altına indik

Maliye Bakanı Şimşek, ilk yarıda yükselen petrol fiyatlarına rağmen, cari açıktaki yıllık 65 milyar dolar hedefin altına inildiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide yumuşak iniş sürecinin devam ettiğini, Avrupa'da derinleşen borç krizi ve yılın ilk yarısında 125 doları gören petrol fiyatlarına rağmen Haziran ayı cari açık kalemindeki düşüşün daha da belirgin hale geldiğini belirterek, yıl sonu için öngörülen 65 milyar dolarlık cari açık hedefinin altına inildiğini söyledi.

Şimşek ayrıca, enerji dışı cari dengenin Haziran ayında 167 milyon dolar fazla verdiğini belirterek, "Enerji dışı cari denge 31 ay sonra ilk defa pozitife döndü" dedi.

 Haziran ayı cari açık rakamlarını Reuters'a değerlendiren Şimşek, "Ekim2011'de 78.5 milyar dolara ulaşan cari açık, Haziran ayında 63.5 milyar dolara geriledi. Böylece yılsonu için öngördüğümüz 65 milyar dolarlık cari açık hedefinin şimdiden altına inmiş olduk" dedi.

"Bu olumlu gelişmeler, Avrupa'da derinleşen borç krizine ve yılın ilkyarısında 125 doları gören petrol fiyatlarına rağmen gerçekleşti" diyen Şimşek, krizden dolayı Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatın yılın ilk yarısında yüzde 7daraldığını anımsattı.

Yüksek petrol fiyatlarından dolayı sadece bu yılın ilk yarısında enerji ithalatına ödenen faturanın neredeyse 30 milyar dolara ulaştığını kaydeden Şimşek, "Bu olumsuz etkenler olmasa dış ticaretteki dengelenme çok daha hızlı olabilirdi. Zira enerji dışı cari açık şimdiden 12 milyar dolara geriledi."

Şimşek, bunların yanı sıra cari açığın finansmanındaki olumlu gelişmelerinde devam ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Finansman kalitesi bakımından önemli olan küresel doğrudan yatırım girişleri ile uzun vadeli krediler, Şubat 2010'da -5.1 milyar dolar iken Haziran 2012'de 21.7 milyar dolara yükselmiştir. Öte yandan sıcak para olarak adlandırdığımız kısa vadeli borçlanma ile portföy yatırımları 2010-11 yıllarında cari açığın üçte ikisini finanse ederken bu oran yarının da altına inmiştir."

Bu konularda ilginizi çekebilir