Sismik izolasyoncular teşvik bekliyor

Maliyetinin yüksek olması nedeniyle teşvik bekleyen 'sismik izolasyon', depremin etkisini yüzde 70 seviyesinde azaltabiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Deprem İzolasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Şadan, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) tarafından düzenlenen Sismik İzolasyon (Deprem Yalıtımı) Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, sektör olarak teşviğe ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Türkiye’de sismik izolasyon konusunda farkındalığı artırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Şadan, “Her ne kadar yaygın değil desek de son 5 yıldır Türkiye’de çok fazla uygulama yapıldı. Bunun öncüsü de Sağlık Bakanlığı oldu. 2013 yılında çıkarılan genelgeyle, birinci ve ikinci derece deprem bölgesindeki, 100 yatak ve üzeri tüm hastanelerde sismik izolasyon kullanımını zorunlu kılındı” dedi. Bunun sadece hastanelerde kalmamasını, halkın yaşadığı konutlarda da yaygınlaşmasını istediklerini anlatan Şadan, “Özellikle kentsel dönüşümde kullanılmasının zaruriyet olduğunu düşünüyoruz. Çünkü kentsel dönüşümün amacı insanların depremden sonra tekrardan binalarında yaşamaya devam etmesidir. Sismik izolasyon hem binayı hem de içindeki muhteviyatını koruyan bir teknolojidir. Depremden sonra direkt hizmete girmesini sağlayacak bir sistemdir” şeklinde konuştu.

Sektör olarak teşviğe ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Şadan, sözlerine şöyle devam etti:

“Aslında baktığımızda maliyetler çok fazla değil. İnsanların yeni bina alırken içindeki mimari unsurlara verdikleri önemi biraz da can sağlıklarına vermelerini istiyoruz. Şu anda çok yüksek miktarlarda paralar ödenerek evler alınıyor. Kimse yarın olacak depremde binasının bir daha kullanılamayacak olduğunu bilmiyor. Bu binaların çok büyük bir depremden sonra da kullanılabilmesi ancak sismik izolasyon ile mümkündür. Sistem inşaat maliyetini yüzde 5 ila yüzde 10 oranında artırıyor. Bu insanların can güvenliği dikkate alındığında hiçbir şeydir.”



‘Depremin etkisini yüzde 70 azaltıyor’

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır da, sismik izolasyonun uzun süredir Türkiye’de kullanılan bir emtia olduğunu hatırlatarak, “Buna deprem yalıtımı diyoruz. Temelin üstünde kolonlara uygulanıyor. Depremden doğacak etkiyi emdiği için binalarda sallantı ve kırılganlık azalıyor. Depremin etkisi sıfıra indirmiyor ancak neredeyse yüzde 70 seviyesinde düşüyor” dedi.

Çalıştay ile amaçlarının sistemi daha ekonomik boyuta getirmenin yollarını araştırmak olduğunu vurgulayan Gökçadır, sözlerine şöyle devam etti:

“Sismik izolasyon şu anda maalesef pahalı bir yöntem. Hastaneler, okullar, oteller gibi büyük yapılarda uygulanabiliyor. Biz bunu konutlara, işyerlerine indirgemek istiyoruz. Kullanım oranı yüzde 90’ları bulan Japonya’daki gibi depremin etkilerini Türkiye’de de sıfıra yaklaştırmak hedefindeyiz. Ülkemizde maalesef pahalı bir emtia olduğu için az kullanılıyor. Bunu artırmak için daha ekonomik olması gerekiyor.”