Suriye sermayesi İstanbul’u sevdi

Türkiye’de kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerde ilk sıraya oturan Suriyeliler, ilk 9 ayda 330 şirket kurdu. Suriye sermayesi, şirketleri için en çok İstanbul’u tercih etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız TAŞDELEN ERLİ

Türkiye, ülkesindeki çatışma ortamından kaçan çok sayıda Suriyelinin sadece yaşamak için değil, şirket kurmada da ilk tercihlerinden oldu. Almanları geride bırakarak Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketler arasında ilk sıraya yükselen Suriye sermayesinin Türkiye’de şirket kurmak için en fazla tercih ettiği il ise İstanbul oldu.

Suriyeli şirketlerin Türkiye ilgisi, çatışmalardan kaçmaya başladıkları yıllardan bu yana artarak devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, geçen yıl Türkiye’de 166 Suriye sermayeli anonim ve limited şirket kurulurken, 2013’ün 9 aylık döneminde bu rakam hızla arttı. Eylül sonu itibariyle Türkiye’de kurulan 2 bin 888 yabancıortak sermayeli şirketten 330’unun Suriye kaynaklı olduğu belirlendi.

Türkiye’de kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerde ilk sırayı alan Suriyeliler, bu yılın şubat ayında Almanları geçerek mart ayı ile birlikte ilk sıraya yükseldi. Nisan ve mayısta da yine ilk sırada yer alan Suriyeliler, ağustos ve eylülde de ilk sıralardaki yerini korudu. Bu arada, yılın 9 ayında kurulan şirketlerin 296’sı Alman, 230’u da İran ortaklı oldu. 

İlk tercih İstanbul

Suriye sermayesinin Türkiye’deki ilk tercihi ise İstanbul oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, 2012’nin tamamına kıyasla bu yılın ocak-ekim döneminde kuruluş kaydı yaptıran Suriye sermayeli şirket sayısı yüzde 54.1 artış kaydetti.

Artış oranı yüzde 101

Ocak-Ekim 2012 dönemine göre bu yılın 10 ayında yüzde 101.3’lük artışla 151 Suriyeli şirket kuruldu. Artış, geçen yılın aynı döneminde ise yüzde 127.3 olarak gerçekleşmişti.

Türkiye’de kurulan 151 şirketin sermaye değeri de yüzde 63.8 artarak 15 milyon 274 bin TL oldu. Söz konusu artış, geçen yılın aynı döneminde yüzde 69.1 olarak gerçekleşmişti.İTO’ya kayıtlı Suriye uyruklu ortak sayısı da 10 ayda yüzde 87.6 artarak 129’dan 242’ye yükseldi. İlk 10 ayda Suriyeliler, sermaye sıralamasında ise 13. oldu. İstanbul’da ilk sırada İtalyan şirketleri yer alırken, İtalya’yı Japonya ve Hollanda izledi.

İstanbul’da kurulan Suriyeli şirketlerin sektörel dağılımına bakıldığında, ilk sırayı tarım-gıda alıyor. Kurulan 151 firmanın 38’i bu alanda faaliyet gösterirken, 35’i sağlık ve eğitim, 12’si tekstil-giyim sektörlerinde yer alıyor. Suriyeli şirketlerin tercih ettiği diğer sektörler ise müşavirlik hizmetleri, demir-çelik, metal eşya, kimya-plastik, kauçuk, madencilik, elektrik, elektronik ve bilişim, ulaştırma, turizm, otel ve lokanta olarak sıralanıyor.

tablo-036.jpg

 

Bu konularda ilginizi çekebilir