Suudiler geldi, Türkleri de bekliyoruz
Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, "(Afşin-Elbistan Linyit Santrali'nin benzerini Konya-Karapınar için de yapıyoruz. Suudi Arabistan firması müracaat etti. Türk firmalarını da bekliyoruz" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan Linyit Santrali'nin Konya-Karapınar'da yapılacak benzeri için bir Suudi Arabistan firmasının müracaat ettiğini belirterek, "Biz Türk firmalarını da bekliyoruz" dedi.
ICCI 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nda konuşan Alış, Afşin-Elbistan'a kurulacak santrallerin Türkiye'nin doğalgaza olan bağımlılığını azaltması açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
Afşin-Elbistan'da kurulacak santral için oluşturulacak şirket ortaklığına dair bilgi veren Alış, "Sonuçta yüzde 65'i TAQA'nın, yüzde 35'i de bizim olmak üzere, sermayesinin ortak olacağı yeni bir şirketle oradaki linyit kömürünün elektrik santrali yapılması yönünde adımları attık" dedi.
Afşin-Elbistan'a kurulacak olan santraller için toplam yatırımın yaklaşık 10-12 milyar dolar olacağını dile getiren Alış, Türkiye'nin büyük rezerve sahip linyit yataklarının olduğunu, daha önce Afşin-Elbistan santralleri için iki kez ihaleye çıkıldığını ama başarılı olunamadığını anımsattı.
Sonrasında projenin kamu-özel ortaklığı modelinin benimsenmesi ile gerçekleştirilmesinde karar kılındığını ve gündemde yeni projelerin de olduğunu vurgulayan Alış, "Bir benzerini Konya-Karapınar için de yapıyoruz. Orada da bir Suudi Arabistan firması müracaat etti. Biz Türk firmalarını da bekliyoruz tabii. Biz 6-7 ay önce yatırımcılarımızla modelin nasıl olacağı yönünde Ankara'da bir görüşme yaptık. Onlardan bazı cevaplar aldık" şeklinde konuştu.
EPDK Elektrik Dairesi Başkanı Ahmet Ocak da enerji sektöründe hızla gerçekleştirilen reformlara dikkat çekerek, piyasayı ve enerji sektörünü yönetmenin son derece zor olduğunu belirtti.
Ocak, şunları kaydetti:
"Kolay değil. Düğmeye basıyorsunuz elektrik geliyor, o kadar kolay değil. Şimdi siz burada yatırımcısınız. Siz damdan düştünüz, ben de damdan düştüm. Bir kanun çıkacak. Ben şimdi kara kara düşünüyorum, şu anda işletme aşamasına gelmiş santraller var. Üç metrelik bir sınırı var. Bu üç metrenin de orman iznini alacaksınız diyor. İnsanlar oraya milyarlarca lira parayı dökmüşler, geri ödemesi başlayacak, kredileri gelmiş... Lisans almak bitmiyor. Devletin yapamadığı yerde özel sektörün halini düşünün. Böyle de bir sıkıntımız var."