Tablo, 'yapısal dönüşüm' diye haykırıyor
İSTANBUL - Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarını yorumlayan İSO Başkanı Tanıl Küçük, 2011 yılında yüksek cari açık dışında ekonominin genelindeki olumlu gidişe rağmen, geçen yılın sanayi kuruluşları açısından “pek parlak geçmediğini” söyledi. Küçük, “2011 yılında sanayi kuruluşlarında, üretimden satışla ve toplam satışlar bir önceki yıla kıyasla artarken, dönem kar ve arar toplamı başta olmak üzere karlılığa ilişkin göstergeler ve yaratılan katma değer bir önceki yıla göre gerilemiş, mali yapı bozulmuştur” diye konuştu.
Mali yapıdaki göreli bozulmanın, kurlardaki yukarı doğru hareketlilik ve kredi faizlerindeki artıştan kaynaklandığına işaret eden Küçük, “Kurlardaki yükseliş, kuruluşların yabancı para cinsinden borçlarının TL karşılığını yükseltirken, kredi faizlerindeki artış, kuruluşların finansman giderlerinin bir önceki yıla kıyasla yükselmesine yol açmıştır” dedi.
Tanıl Küçük, kur ve faizlerdeki gelişmenin arkasındaki temel etkenin de Türkiye’nin yüksek cari açık olduğuna dikkat çekerek, şu görüşleri dile getirdi: “Uluslararası karşılaştırmalar, Türk özel sektöründe borçluluk oranlarının yüksek olduğunu ve kuruluşlarımızın borçlanmaya bağımlı bir yapı sergilediğini göstermektedir. Aşırı bağımlılığın nedeni, işletmelerimizin kaynak yaratmada zorlanmasıdır. Bunda üretim ve rekabet ortamındaki sıkıntıların yanı sıra, ülkemize özgü başka bazı nedenler de etkili olabilmektedir. Kurlar ve kredi maliyetlerindeki yükselişin arka planında, ekonomimiz için bir kırılganlık unsuru olan yüksek cari açık sorunu bulunmaktadır. Zaten kurlarda ve kredi maliyetlerindeki oynaklık da çoğunlukla yüksek cari açığın yarattığı kırıganlıktan kaynaklanmaktadır. İSO 500’ün son üç yıldaki sonuçları bize, başta cari açık ve sanayi kuruluşlarının kaynak yaratamaması olmak üzere, ekonomisindeki temel sorunlara süratle, yapısal dönüşüm odaklı çözümler üretmek olduğunu hatırlatmakta, hatta adeta haykırmaktadır. Aksi taktirde, sağlanan başarı ve kazanımlara rağmen, ülkemiz ekonomide bir üst lige çıkamayacak ve ekonomi literatüründe, gereken yapışıla dönüşümü bir türlü gerçekleştiremediği için ‘orta gelir tuzağı’ olarak adlandırılan aşamaya takılıp kalan ülkelerden biri olacaktır.”
[PAGE][PAGE][PAGE][PAGE][PAGE]HIZLI YÜKSELENLER BAŞARILARINI NASIL AÇIKLADI
[PAGE]