Taksicilerden eski tarifeli protesto

Yüzde 5'lik zammı beklentilerinin altında bulan İstanbullu taksiciler, UKOME'yi protesto amacıyla bugün eski tarifeyle çalışmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 24 Ağustos'taki toplantısında taksi ücretlerine yüzde 5 zam kararı alınarak taksimetre açılış ücreti 3,20 liradan 3,45 liraya, kilometre başına ücret de 2 liradan 2,10 liraya çıkarıldı.

Önceki gün imzadan geçen kararın uygulamaya geçmesi için taksicilerin, dün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yetkilendirilen taksimetre ayarlama merkezlerinde cihazlarına ayar yaptırması gerekiyordu. Ancak 24 saat taksicilere hizmet vermeye hazırlanan taksimetre ayarlama merkezleri, beklenen talebin olmaması üzerine dün erken saatte kapandı.

Zam oranını beklentilerinin altında bulan taksiciler, UKOME'yi protesto amacıyla bugün eski tarifeyle çalışmaya başladı.

"24 ay boyunca zam bekleyen taksiciler mağdur edildi"

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, UKOME zam oranının taksicileri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Uğur, 24 ay boyunca zam bekleyen taksicilerin bu şekilde mağdur edildiğini ileri sürerek, bu zam oranını kesinlikle kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Bu nedenle meslektaşlarıyla durumu protesto ederek, taksimetre ayarı yaptırmadıklarını aktaran Uğur, şunları kaydetti:

"17 bin 395 taksiden 13 bin 500'e yakınında taksimetresi bulunan TETAŞ önceki yıllarda taksimetre ayarı için sabaha kadar hizmet veriyordu. Ancak dün sadece 500'e yakın kişinin taksimetre ayarı yaptırması sebebiyle saat 22.00'den sonra Bağcılar ve Ferhatpaşa'daki merkezler, taksici gelmediği için hizmet vermedi. Biz son 24 aydır defaatle Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek yedek parça, SGK ve trafik sigortasındaki giderlerimizin bizleri mağdur ettiğini hem sözlü, hem de yazılı olarak beyan ettik. İki yıldan sonra gelen yüzde 5 oranında bir zammı kendimize hakaret olarak görüyoruz. Taksimetre zammı onaylandıktan sonra da ben ve meslektaşlarım, ortak kararla taksimetre zammını uygulatmadık. Belediye yetkililerinin daha önce de olduğu gibi taksicinin yanında olacağını ve konuya ilişkin bir açıklama yapacağını umuyoruz."

Uğur, UKOME kadar İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Esnaf Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz'ın da taksicilere duyarsız kaldığını öne sürerek, bu durumun taksicileri üzdüğünü belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir