Tarım Kredi'den çiftçiye kredi kolaylığı

Vadesi geçen kredi borcunun yüzde 75'ini ödeyen çiftçi ortağı, yeni kredi kullanabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB), vadesi geçen kredi borcunun yüzde 75'ini ödeyen çiftçi ortağına, yeni kredi kullanma imkanı getirdi.

TTKKMB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, vadesi geçen kredi borcunun yüzde 75'ini ödeyen ortağa yeni kredi kullandırılmasına ilişkin, bir genelge yayımlandı.

Genelgeye göre, ortakların başvuru tarihinden önceki 60 gün içinde vadesi geçmiş borçları için yapmış oldukları ödemeler, asgari ödeme tutarının tespitinde ödeme olarak kabul edilecek. Yeni kredi, mevcut asgari borcun yüzde 75'inin ödendiği aynı gün kullandırılabileceği gibi, kanuni takipteki krediler hesabında borcu bulunan ortaklar için yeni kredi sözleşmesi düzenlenmesi ve üst kuruluş onay gerektirenler için onay alınması gibi nedenlerle başvuru tarihini takip eden 30 gün içerisinde de açılabilecek.

Kredinin söz konusu 30 gün içinde kullanılması halinde, kalan borç tutarı için geçen sürede tahakkuk ettirilecek faiz tutarı, kullandırılacak kredi tutarına ilave edilecek.

Vadesi geçen kredi borcu icra takibinde olan ortaklar ise avukatlık ve icra takip masraflarını ayrıca ödemeleri kaydıyla bu imkandan yararlanabilecek.

Bu krediler cari tarımsal kredi faiz oranı (bugün için yüzde 15) üzerinden kullandırılacak, indirimli krediler kapsamında kullandırılmayacak.

Kredi tutarı, mahsup edilecek borç tutarını geçemeyecek ve kalan borca mahsup edilerek, ortağa ödenmeyecek.

Kredi, ortakların kendi kredileri ve mevcut nakdi kredi limitleri dahilinde kullandırılarak, şartları uyan ortakların kredileri artırılabilecek.