Tavan fiyat yeniden gelecek mi?

EPDK Başkanı Yılmaz, akaryakıt sektöründe tavan fiyatı uygulamasına yönelik yeni bir düzenleme olmadığını ama gerekirse bu konuda müdahale edebileceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen "21. Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI-2015 sonrası değerlendirmelerde bulundu.

Tavan fiyat uygulamasıyla akaryakıt sektörüne iki aylık bir müdahalenin sonunda bu hususta kalıcı bir düzenlemeyle ilgili sektörle birlikte çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, "Şu an akaryakıtta tavan fiyata ilişkin bir düzenlememiz, çalışmamız yok. Bir daha böyle bir şey yaşanmayacağını ümit ediyorum. Haksız kazanç elde etmeye ve tüketiciyi suistimal etmeye çalışılması taktirde bu yasanın hükmü duruyor. Biz ihtiyaç olduğu zaman bu müdahaleyi yaparız" ifadelerini kulandı.

 Yılmaz, genelde piyasayı yönlendirme şeklindeki birtakım düzenlemeler, alınmış kurul kararları olduğunu hatırlatarak, "Buna benzer karar alma sürecimiz devam ediyor, bu da piyasayı yönlendirme konusunun gelecekte nasıl oluşacağına dair ciddi bir düzenlemeyi içeriyor" dedi.

Şimdilik bir tavan fiyat uygulaması düşünülmediğini, sadece piyasanın kendi dinamikleri üzerine oturtulmaya çalışıldığını vurgulayan Yılmaz, bunda da ciddi bir mesafe katettiklerinin altını çizdi. Sektörün de bu sinyali aldığını ifade eden Yılmaz, şu an oluşan akaryakıt fiyatlarının da bunun sağlandığının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

EPDK’nın piyasaya son dönemde piyasaya çok müdahale ettiği eleştirilerine yönelik Yılmaz şunları söyledi:

"Bu hususta temel hedefimiz serbest ve liberal bir piyasa oluşturmak. Bizim EPDK olarak piyasaya müdahalemiz çok sınırlı. Tavan fiyat uygulamasıyla akaryakıt sektörüne bir müdahalemiz söz konusu olabiliyor. Bunun dışında özellikle elektrik piyasasına herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. Piyasaya çok müdahaleci olunduğu eleştirileri gerçeği yansıtmıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir