Tema Park için pazarlık bugün

TOKİ, Halkalı'daki doğa ve eğlence parkı ihalesi için 3 firmayla pazarlık yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından İstanbul Halkalı'da yaptırılacak 'uluslararası doğa ve eğlence parkı'nın ihalesinin ikinci aşaması, bugün yapılacak.

İkinci aşamaya, 9 Ekim'de yapılan ihalede teklif veren 3 firma katılacak. TOKİ'nin Ankara Bilkent'te bulunan merkez binasında saat 14.00'te yapılacak ihalede TOKİ, Astay Gayrimenkul İnş. Yat. Tur. Aş-Özyazıcı İnş. Elek. Mak. Müş. ve Taah. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, Biat İnş. San. ve Tic. AŞ-Akdağlar Mad. San. ve Tic. A.Ş- Eko Teks. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile Türkerler İnş. Tur. Mad. Ener. Tic. San.- Makro İnş. Tic. Ltd. Şti.-Durmaz İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile pazarlık edecek.

İstanbul Halkalı Atakent'te yapılacak 'uluslararası doğa ve eğlence parkı'nın da içinde yer aldığı proje için 9 Ekim'de yapılan ihalenin ilk aşamasına 4 firma katılırken, bunlardan sadece 3'ü 'fikir projelerini' sunmuştu.

TOKİ'nin, Halkalı Atakent'teki toplam 1 milyon 429 bin metre karelik arazinin "arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulü" ile satışı için açtığı ihalede teklif veren firmalar ve teklifleri şöyle idi:

1-Astay Gayrimenkul İnş. Yat. Tur. Aş-Özyazıcı İnş. Elek. Mak. Müş. ve Taah. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı: Firma, proje kapsamında öngörülen rekreasyon yatırımlarını bedelsiz yaptıktan sonra, TOKİ'ye 5 milyon 992 bin YTL gelir vermeyi teklif etti. Ayrıca, konut ve ticari yatırımlardan 560 milyon YTL gelir bekleyen firma, geliri bu tutarın üzerine çıksa bile, TOKİ'ye bu gelirden her hangi bir pay vermeyecek.

2- Biat İnş. San. ve Tic. AŞ-Akdağlar Mad. San. ve Tic. A.Ş- Eko Teks. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı: Firma, proje kapsamındaki rekreasyon yatırımlarını bedelsiz yaparken, TOKİ'ye 72 milyon 892 bin YTL kaynak vermeyi teklif etti. Konut ve ticari yatırımlardan 364 milyon 486,5 bin YTL gelir öngören firma, gelirin bu tutarın üzerine çıkan bölümünden TOKİ'ye yüzde 20 pay verecek.

3- Türkerler İnş. Tur. Mad. Ener. Tic. San. - Makro İnş. Tic. Ltd. Şti. -Durmaz İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı: Firma proje kapsamındaki rekreasyon yatırımlarını bedelsiz yaptıktan sonra TOKİ'ye 70 milyon 382,5  bin YTl kaynak vermeyi önerdi. Ayrıca, ticari yatırımlardan 485 milyon 398,7 bin YTL gelir bekleyen firma,  gelirin bu tutarın üzerine çıkması halinde, artan gelirden yüzde 4 TOKİ'ye pay vermeyi teklif etti.

İhalenin ilk aşamasında, Nurol İnşaat, teklif hazırlamak için 1 ay ek süre istemiş, ancak şartname gereği bu uygun bulunmamıştı. 

Toplam 1,4 milyon metre karelik arazinin 1 milyon 241 bin metre karelik bölümüne doğa ve eğlence parkı yapılması öngörülüyor. Arazinin doğa ve eğlence parkı alanı olarak ayrılan bölümü dışındaki alanlara, 20 bin civarında lüks konut ve iş merkezleri yapılacak. Proje kapsamındaki parklar, havuzlar, sinemalar, kafeler, büfeler, eğlence ve kültür alanları, ihaleyi kazanan firma tarafından bedelsiz yapılacak.

TOKİ, ihaleye katılımı artırmak amacıyla, sürenin kısalığını da dikkate alarak, isteklilerden uygulama projesi istemezken, "avan proje" veya 'fikir projesi" ile ihaleye teklif sunma imkanı getirmişti.