Terör, İstanbul’a sadece iki ayda 10 kongre kaybettirdi
İstanbul’da yapılması planlanan kongrelerin bir kısmı ‘jeopolitik gelişmeler’ gerekçe gösterilerek başka ülkelere ‘gidiyor’. Kongre turizmi sektörünün temsilcileri, bunu önlemek için lobi çalışmaları yapılmasını ve devletin sektöre destek vermesini önerdi
Kezban KARABOĞA
İSTANBUL - İstanbul, geçen yıl yaşanan terör olayları; Sultanahmet saldırısı, arkasından Ankara bombalamaları, canlı bomba haberleri gibi nedenlerle daha yılın ilk 2 ayında 10 uluslararası kongreyi kaybetti. 9-12 Nisan’da İstanbul’da yapılması planlanan Avrupa Klinik Mikrobiyoloji Kongresi Amsterdam’a gitti. Kurum, internet sitesinde lokasyon değişikliği için, “Türkiye ve bölgesindeki jeopolitik gelişmeler nedeniyle paydaşlarımıza bu yılki toplantı yerimizi Amsterdam’a taşıdığımızı açıklamak isteriz” ifadelerine yer verdi.
Avrupa Kolon ve Rektum Cerrahisi Kongresi, Milan’a kaydırıldı. Dünyanın en büyüğü olma özelliği taşıyan IPSA Uluslararası Siyasi Bilimler Kongresi, bu yılki toplantısını Avrupa’nın bir kentinde yapacağını duyurdu. MICCAI 2016 da 1 Mart’ta internette sitesinde ‘önemli’ başlığıyla bir güncelleme paylaştı. Bu yılki toplantısını ‘güvenlik’ nedeniyle İstanbul yerine Yunanistan’da yapacağını açıkladı. Bu arada iptal edilen kongreler arasında 22’nci Avrupa Stereotaktik ve Fonksiyonel Nöroşirürji Topluluğu Kongresi de yer aldı.
2015’te 69 iptal
ICCA (Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği) istatistiklerine göre Türkiye’de yapılan kongre sayısı 2013 yılında zirveyi gördü ve o yıl 221 kongre yapıldı. Ancak bu rakam 2014 yılında 190’a geriledi. ICCA, 2015 yılı rakamlarını mayısta açıklayacak. Ancak ACE of M.I.C.E organizasyonuyla sektörü buluşturan Turizm Medya Grubu’nun anketine göre geçen yıl 69 kongre iptali olduTÜİK verilerine göre de Türkiye’ye iş amaçlı, yani konferans, toplantı ve görev nedeniyle yapılan ziyaretler azaldı. 2014'te sadece iş amaçlı Türkiye ziyareti yapan kişi sayısı 2 milyon 315 bin 225 iken bu rakam 2015'te 2 milyon 212 bin 327'ye düştü. Yani bir yılda toplantı amaçlı ziyaret 102 bin 898 kişi azaldı.
‘Yaşanan olaylar üzerimize yapışıyor’
Yedi yıl İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Genel Müdürlüğünü yapan ve şu anda da Haliç Kongre Merkezi Genel Müdürlüğü görevini yürüten Handan Boyce, “Gelecek yıllarda organize edilecek kongre ve etkinliklerin takviminde İstanbul’un yer almasını sağlamak her geçen gün zorlaşıyor. Türkiye, uluslararası medyada çok fazla yer alıyor. Yaşanan olaylar üzerimize yapışıyor” dedi. Kaybedilen işleri ve daha fazlasını getirmek için normalin üç katı çalıştıklarını anlatan Boyce, “Toplantıların İstanbul’a gelmesinde politik istikrar ve güvenlik en önemli faktörler. Destinasyonun itibarının geri kazanımı için uluslararası iletişim, lobi faaliyetleri de gerekiyor” diye konuştu.
‘Toplantı ve kongre sektörü için ayrı bir paket açıklanmalı’
Özel sektör ve kamunun ortak hareket etmesi, sektör paydaşlarının işbirliği halinde olması gerektiğini vurgulayan Boyce şunları kaydetti: “Turizm sektörü için önlem paketi açıklandı. Orada kongre sektörü yer almıyor. Kongre ve toplantı sektörünün de bir önlem paketine ihtiyacı var. Önümüzdeki yılları kazanmak için devletin de sübvansiyonlarına, desteğine ihtiyaç var.”
Bir kongre delegesi dört turiste bedel
Kongre ve toplantı turizmi M.I.C.E (Meeting, İncentive, Congress and Events) sektörünün altında yer alıyor. Dünya turizm gelirinin yüzde 30’u M.I.C.E’dan elde ediliyor. ICCA (International Congress and Convention Association) verilerine göre de M.I.C.E. sek törünün ekonomik getirisi diğer turizm organizasyonlarından oldukça yüksek. Handan Boyce, “Turistin bıraktığı ortalama para 800 dolar. Kongre ve toplantı için gelen delegelerse yaklaşık 2 bin 500 dolar bırakıyor. Bir kongre delegesi dört turiste bedel” dedi.
İstanbul artık Mobil Kongresi'ni hak ediyor
İstanbul şu anda 10 bin ile 20 bin kapasitelik kongrelere ev sahipliği yapabildiğini belirten Handan Boyce şöyle konuştu:“Getirebileceğimiz çok sayıda kongre var. Kongreler İstanbul’da düzenlendiği zaman katılımcı sayısı artar. Bir kez gelmek isteyen bir daha gelmek ister. Mobil Kongresi, her sene Barcelona’da yapılır. Artık İstanbul bu kongreyi hak etmiştir. İstanbul, dünya kongre şehirleri sıralamasında 30’uncu iken 7’nci sıralara geldi. Geldiğimiz noktayı kaybetmememiz gerekiyor."
Haliç Kongre Merkezi'nde yılda 250 toplantı
Haliç Kongre Merkezi’nin mülkiyeti belediyenin fakat özel sektör işletiyor. Kullanılabilir toplantı alanı 40 bin metrekare. Açık alanı 16 bin metrekare. Burada birçok festival, dış mekan etkinliği, mezuniyet törenleri, yaz iftarları yapılıyor. Haliç Kongre Merkezi Genel Müdürü Handan Boyce, “Bizde 50 kişiden itibaren her toplantıyı yapabilirsiniz. Bir kongrede 10 bin kişiyi de ağırlayabiliriz. Ulusal-uluslararası işlerimiz var. Tekrar işimiz çoktur. Bu şekilde yılda 250 toplantıya ev sahipliği yaparız” dedi.