TESK: Doğalgaz ve elektrikte KDV düşürülsün

Palandöken, indirimin etkili olabilmesi için uygulamanın, tüketimin yoğun olduğu kış aylarında yapılması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), doğalgaz ve elektrikteki KDV oranında indirim talep etti.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, dünyayı saran küresel mali krizden daha az zararla kurtulmak ve işsizliğin artmasını önlemek için personel giderleri yerine doğal gaz ve elektrikteki giderlerin azaltılması gerektiğini kaydetti.

Doğal gaz ve elektriğe uygulanmakta olan KDV oranının, temel ihtiyaç maddelerinde olduğu gibi yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini belirten Palandöken, işletmelerin en büyük maliyetlerinin işçilik giderleri olduğunu, bunu da enerji giderlerinin takip ettiğini hatırlattı. Palandöken, açıklamasında "işverenlerin işçi çıkarmalarını önlemek için enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. En büyük enerji kalemi olan elektrik ve doğal gazın fiyatlarını düşüremiyorsak, hiç olmazsa bunların üzerindeki vergileri düşürelim" ifadelerine yer verdi.

2008 yılında doğal gaza yapılan zammın yüzde 80'i bulduğunu ve buna bağlı olarak bu yüksek zam oranının halkın ve işletmelerin ödediği KDV'yi de artırdığına dikkati çeken Palandöken, bu yolla işletmelerden ve halkın cebinden ilave olarak 2,1 milyar TL çıktığını ifade etti.

"KDV yüzde 1 olsaydı 1,9 milyar TL katkı sağlayacaktı"

Türkiye'nin yıllık doğal gaz tüketiminin 35 milyar metreküp olduğundan hareketle, doğal gaz fiyatının 0,67 liradan, 1,08 liraya yükseltilmesi nedeniyle halkın ve esnafın ödemekle yükümlü olduğu KDV'nin de metreküp başına 11 kuruştan 17 kuruşa yükseldiğini belirten

Bendevi Palandöken, şunları kaydetti:

"2008 yılında doğal gaza yapılan zamdan kaynaklanan 6 kuruşluk bu artışın sonucunda, halkın ve esnafın cebinden yalnızca KDV olarak 2,1 milyar TL fazla para çıktı. Ekonomik durgunluğun söz konusu olduğu bu kriz ortamında devletçe halkın harcama potansiyelini artırıcı politikalar uygulanması gerekirken, farklı bir yaklaşımla vatandaşın ve esnafın cebinden vergi olarak alınan ilave tahsilat nedeniyle harcama potansiyeli düşürülmüştür. Oysa KDV oranı yüzde 1 olsaydı 1,9 milyar TL esnafın ve halkın cebinde kalarak ekonomiye katkı sağlayacaktı.

"Yazın yapılacak indirim ekonomiyi canlandırmaz"

Ekonomik kriz dönemlerinde böylesi daraltıcı politikalar onaylanamaz, piyasaların canlandırılması için talebin artırılması gerektiği bir ortamda, vatandaşın gelir düzeyini yükseltici politikalar uygulanması gerekirken, harcama olanağını azaltıcı vergi artışları uygun politikalar olarak karşılanamaz. Elektrik ve doğal gazdaki KDV oranı, içinde bulunduğumuz kriz döneminde hiç olmazsa geçici olarak düşürülmelidir. Ancak, yapılacak indirimin etkili olabilmesi için uygulamanın, tüketimin yoğun olduğu kış aylarında yapılması gerekir. Yaza girerken yapılacak fiyat indirimi ekonomiyi canlandırmaz."