TESK'ten hurda araç teşvikine destek

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Hurda araç karşılığı yeni araç alımında planlanan 10 bin liralık ÖTV indirimi artırılmalı ki hurda tesliminde istenen hedefe ulaşılsın. Hurda araç teşviki, hurda ithalatını azaltır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hurdaya çıkarılması beklenen 6 milyona yakın aracın sahibinin ÖTV teşvikinden yararlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Son 10 yılda hurda ithalatına ortalama 6,5 milyar dolar harcandığına işaret eden Palandöken, bu araçların trafikten kaydının silinerek hurdaya ayrılması karşılığında araç sahiplerine yurt içinden yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi sağlanmasının planlandığına dikkati çekti. 

Palandöken, 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonlar için getirilmesi öngörülen hurda teşvikinin savunma sanayisine de büyük katkı sağlayacağının altını çizerek hurda ithalatını da büyük oranda azaltacak olan bu teşvikte 10 bin liralık ÖTV indiriminin artırılmasının daha faydalı olacağını ifade etti.

Teşviklerin araçların değerine göre verilmesini isteyen Palandöken, şunları kaydetti:

"Hurda malzemeler stratejik bir öneme sahip. Ülke genelinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun 3 hurda müdürlüğü yıllık yaklaşık 300 bin ton ömrünü tamamlamış malzemeyi savunma sanayisine geri kazandırdı. Savunma sanayisinin en büyük girdilerinden birisi olan hurda araçlar ağır silah ve çelik fabrikasıyla pirinç fabrikasına yönlendiriliyor ve silah, kurşun, mühimmat gibi alanlarda kullanılıyor. 20 yaş ve üzeri araçlara getirilen vergi borçları ve idari para cezalarının silinmesiyle ilgili düzenleme sonrasında da bin 300'e yakın araç teslim alındı, 3 bin 600 ton hurda malzeme elde edildi. Hurda araçlar ülke ekonomisine de böylelikle büyük katkı sağlıyor. Bu sebeple hurda araç karşılığı yeni araç alımında planlanan 10 bin liralık ÖTV indirimi artırılmalı ki hurda tesliminde istenen hedefe ulaşılsın. Hurda araç teşviki, hurda ithalatını azaltır."

Bu konularda ilginizi çekebilir