Ticaretin serbestleşmesiyle her ülke kazanacak

Başbakan Yardımcısı Babacan, ticaretin serbestleşmsiyle dünyadaki toplam istihdamın artacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ticaretin serbestleşmesi gerektiğini belirterek, "Ticaretin serbestleşmesiyle her ülke kazanacak, daha sürdürülebilir bir büyüme gerçekleşecek, büyümenin getirdiği nimetler daha adil paylaşılacak ve dünyadaki toplam istihdam artacak" dedi.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile Rixos Otel'de ortak basın toplantısı düzenleyen Babacan, OECD Bakanlar Konseyi toplantısı konularının üç grupta toplandığını ifade ederek, birincisinin dünyada ekonomik büyümenin katılımcı ve istihdam üretir bir şekilde gerçekleşmesi olduğunu bildirdi.

Bakanlar Konseyi'nin en çok vakit harcayacağı gündem maddesi olacağını kaydeden Babacan, "Küresel ekonomik büyümede iyi sonuçlar elde edilmesi gerekir. Bu büyümenin aynı zamanda istihdam üreten ve toplumun tüm kesimlerini olumlu etkileyen büyüme olması gerekiyor" dedi.

Toplantının ikinci önemli gündem maddesinin Kalkınma Stratejileri olduğuna ifade eden Babacan, kalkınmanın geniş bir alanı kapsadığını, eğitim, sağlık, alt yapı gibi konuların kalkınmanın olmazsa olmaz unsuru olduğunu bildirdi.

Bu oturumdaki önemli perspektifin Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmeler olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz OECD üyesi olan ülkeler var, OECD ile ortak olan ülkeler var, aynı zamanda OECD'ye sistem ya da coğrafya olarak yakın olan ülkelerin OECD ile olan ilişkisinin bir çerçevesi var. Bu çerçevede, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki bu tarihi dönüşüm sürecine OECD'nin nasıl katkıda bulanabileceği gündem maddesi olarak yer alacak. Aynı zamanda bu toplantıda Rusya ve Tunus'un bazı OECD mekanizmalarına katılmalarıyla ilgili imza töreni yer alacak, kararlar verilecek."

Bakanlar Konseyi toplantısının üçüncü ve son gündem maddesinin ise ticaret, uluslararası ticaretin serbestleşmesi ve bu uluslararası ticaretin serbestleşmesinin istihdam oluşumuna nasıl katkı vereceği olduğunu bildiren Babacan, 2008-2009 krizinden sonra pek çok ülkede korumacı eğilimlerin olduğunu, ticareti sınırlayan, duvarları yükselten, yasaklar getiren, gümrük vergilerini artıran, kotalar getiren bir anlayışın bazı ülkeler tarafından uygulandığını anlattı.
Bunun böyle olmaması gerektiğini dile getiren Babacan, ticaretin serbestleşmesiyle her ülkenin kazanacağını, kazan-kazan sonucunun elde edileceğini, böylece de daha sürdürülebilir bir büyümenin gerçekleşeceğini, büyümenin getirdiği nimetlerin daha adil paylaşılacağını ve dünyadaki toplam istihdamın artacağına dikkati çekti.
Bakanlar Konseyi'nden bir gün önce yapılacak OECD Forumu'nun, toplantının başlayacağı saate kadar devam edeceğini kaydeden Babacan, Foruma katılacak siyaset, akademi ve iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve çalışma hayatından pek çok temsilcinin görüşlerini farklı oturum ve panellerde yansıtacaklarını söyledi.
Babacan, bu forumun, Bakanlar Konseyi öncesinde fikir alışverişi, istişare ve beyin fırtınası ortamını oluşturacağını kaydetti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir