TOBB'dan 'Transatlantik' atak

TOBB, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasına Türkiye’nin de dahil edilmesi içinyürüttüğü çalışmaları hızlandırdı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir heyet ABD’de lobi çalışmalarında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ABD ile AB arasında devam eden Serbest Ticaret Anlaşması'na (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı - TTIP) Türkiye’nin de dahil olabilmesi için yürüttüğü lobi çalışmaları çerçevesinde ABD’de girişimlerde bulundu. ABD’de bakanlıklar, ABD Ticaret Odası ve büyük şirketlerle görüşen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Biz Türkiye’nin kesinlikle bu ortaklığın içerisinde yer alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 

Gümrük Birliği Anlaşması'ndan kaynaklı olarak, AB’nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye tarafından kabul edilmesi ancak AB’nin muhatabı anlaşmanın diğer tarafının Türkiye’ye bu anlaşmayı uygulamakla yükümlü olmaması nedeniyle, Türkiye’yi olumsuz etkilemesi beklenen AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması’na yönelik girişimler devam ediyor. 

ABD’li şirketlerin Türkiye'deki sıkıntılarının farkındayız 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı adı verilen bu yeni STA anlaşmasına Türkiye’nin de dahil edilmesi için yürüttüğü çalışmaları hızlandırdı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir heyet ABD’de lobi çalışmalarında bulundu. Bakanlıklar, düşünce kuruluşları, ABD Ticaret Odası ve ABD’li şirketlerle bir dizi temaslarda bulunan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin mutlaka yeni anlaşmanın müzakerelerinin içinde olması gerektiğini belirterek, “Amerikan şirketlerinin bugün Türkiye’de yaşadıkları sıkıntıların farkındayız. Türkiye’nin dâhil olduğu TTIP müzakerelerini bu tip sıkıntıları giderebilmek için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin bu süreçte yer alması her iki taraf için de faydalı olacaktır” dedi. 

Türkiye’nin ticaretinin yarısı AB ve Kuzey Afrika’ya yapılıyor 
Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Amerikan Ticaret Odası’nın birlikte çalışarak, Türkiye’nin müzakere sürecine dâhil edilmesi için bir pozisyon raporu hazırladığını kaydederek, Türkiye’nin dış ticaretinin yarısını anlaşmaya konu taraflarla yaptığını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, “Diğer yarısı ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yadır. Ben bu iki parçanın TTIP sürecini Türkiye için, Türkiye’yi de TTIP için önemli hale getirdiğini düşünüyorum. Türkiye TTIP için önemlidir çünkü Türkiye’nin ihracatının yarısı TTIP bölgesinedir. Üstelik bu bölge Türk mallarına daha sofistike bir talep getirmektedir. Bunun için Türk sanayinin teknolojik altyapısının ilerletilmesinde TTIP bölgesi son derece önemlidir. Ama aynı zamanda Türkiye de TTIP bölgesi için önemlidir. Yalnızca 75 milyonluk canlı bir pazar olarak değil, aynı zamanda üçüncü ülkelerde işbirliği yapılacak bir üretim üssü olarak da önemlidir” dedi. 

 

Türk işadamlarına katalizör rolü 
Türkiye’nin sadece anlaşmaya konu tarafl arla olan dış ticaretinin boyutu değil, çevre ülkelerle etkileşimi açısından da önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin etrafındaki 1.5 milyar nüfusla önemli fırsatlar sunduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ekonomisinin bu tür ortaklıkların rahat faaliyet gösterebileceği bir yatırım ortamına sahip olması için gereken altyapı Türkiye’nin de dâhil olduğu bir TTIP sürecinde hızlıca oluşturulabilir. Biz bu konuda US Chamber ile birlikte bir rapor hazırlıyoruz” dedi. 

ABD’li şirketleri Türkiye’ye yatırıma çağıran Rifat Hisarcıklıoğlu, yatırım yapmak isteyenlerin lobiciliğini yapabileceklerini belirtti.

ABD Ticaret Bakanı Türkiye'ye gelecek
Görüşmelerine ilişkin bir değerlendirme yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TTIP görüşmelerinde ABD Başmüzakerecisi Daniel Mullaney ile görüştüğünü ve ABD Ticaret Bakanı’nın da Türkiye’ye geleceği bilgisini verdi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin TTIP müzakereleri sürecinde dışarıda bırakılmaması gerektiğini vurguladım. Türkiye TTIP alanı içinde önemli bir oyuncudur. ABD ile AB şirketlerinin Ortadoğu ve kuzey Afrika’ya açılmalarında önemli bir rol üstlenecek potansiyele sahiptir. Zaten ABD yönetiminin ABD şirketleri arasında yaptığı bir araştırmada en çok ilgi çeken iki ülke Türkiye ve Polonya. Onun için ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker bu yıl içinde hem Türkiye’yi hem de Polonya’yı ticaret heyetiyle ziyaret edecek.” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ABD’de faaliyet gösteren Türk iş adamaları ile de bir araya geldi. Lobi çalışmaları çerçevesinde Hisarcıklıoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), ABD Ticaret Odası, Dünya Bankası, IMF ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezinde (CSIS) temaslarda bulundu

Bu konularda ilginizi çekebilir