Tohum yatırımlar girişimlerin can suyu!
Tohum ve melek yatırım alma konusunda hala girişimcilerin bariyerleri olduğunu belirten İstanbul Startup Angels Kurucu ortağı Gülsüm Çıracı, bu yatırımların girişimlerin can suyu olduğunu hatırlattı.
SELENAY YAĞCI
İstanbul Startup Angels, melek yatırımcı ağı olarak girişimcilerle yatırımcıları bir araya getiriyor. Girişimciler, başvurduktan sonra bir görüşme ile değerlendiriliyor, eğer girişimci kriterlere uygunsa yatırımcıların katıldığı bir toplantıda projesini sunuyor. İlgi duyan yatırımcı grubu, girişimci ile bir veya iki kez daha görüşerek yatırım kararları için bilgi topluyor. Bu görüşmeler sonunda yatırımcı grubu yatırım kararı verirse sözleşme süreci başlıyor. Bunun yanı sıra henüz melek yatırıma hazır olmayan girişimciler için ise bir hızlandırma programımız bulunuyor. Nesnelerin interneti ve telekom konusunda prototip çalışmalarını tamamlamış olan girişimcileri bu programa alıp, tohum sermaye, ofis ve mentorluk gibi hizmetler vererek melek yatırımcıya hazırlıyorlar.
Dünya Bankası işbirliği ile Türkiye’de ilk girişimcilik projelerini başlatmış olan İstanbul Startup Angels Kurucu ortağı Gülsüm Çıracı ile girişimcilik ve ekosistem üzerine konuştuk. Girişim yatırımları konusunda erken aşamada yani tohum ve melek yatırım alma konusunda hala girişimcilerin bariyerleri bulunduğunu belirten Çıracı, bu yatırımların girişimlerin can suyu olduğunu vurguladı. Melek yatırımcı ve tohum sermaye yatırımcılarının sayısının oldukça az olduğuna dikkat çeken Çıracı, "Bu sayıyı arttırmadığımız sürece yapılan yatırım sayısı da belli ölçekte tıkanıyor. Ne kadar çok erken aşama yatırım olursa fonların ilgi duyabileceği şirketler de o kadar çok artar" dedi.
10-15 yıl öncesinde girişimciliğin kurumsal hayatta iş bulamayanların tercih ettiği bir meslek gibi görüldüğünü söyleyen Çıracı, "Bugün ise nitelikli, eğitimli insanların kurumsal hayatı bırakıp girişimci olma kararı verdiklerini görmekteyiz. Girişimciliği bu saygınlığa ulaşmasında başarılı girişimcilerimizin olmasının rolü büyük, aynı zamanda kamu desteklerinin girişimcileri kapsaması, girişimcilik ekosisteminin gelişmesi de bunda etkili oldu. Fakat, yine yeterli olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Anadolu'ya yayılmalı
Gişimciliğin kamu nezdinde gündemin üst sıralarında olmamasının bir problem olduğunu kaydeden Çıracı, "Ulusal bir politikamız henüz yok. Bu politikanın oluşturulması ve üst düzeyde ele alınması gerektiğini düşünüyorum.
Girişimcilik ekosistemi paylaşıma açık bir ekosistem olduğu zaman değer yaratıyor" diye konuştu. Girişimcilik ekosisteminin İstanbul'da yoğunlaşmış olmasının da başka bir problem olduğunu belirten Çıracı, "Anadolu'daki şehirlerde de girişimcilik ekosisteminin oluşması için çaba harcamalıyız. 2017 itibariyle Anadolu'da sanayileşmiş şehirlerde yeni melek yatırımcı ağlarımızı kurmak istiyoruz" dedi.
Girişimci vizesi uygulaması yapılmalı
Özellikle, bölgedeki nitelikli girişimcilerin Türkiye'ye gelebilmesi için özendirici çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Çıracı, "Dünyada bazı ülkeler girişimci vizesi, yatırımcı vizesi gibi uygulamalara sahip. Türkiye'de de bu tür uygulamaların olması hem yabancı yatırımcıyı hem de nitelikli girişimciyi çekmek için bir yol olabilir" dedi.
Çalışan melek yatırımcılar da dahil edilmeli
Melek yatırımcılar için Hazine Müsteşarlığı'nın hazırlamış olduğu mevzuatı hatırlatan Çıracı, şunları anlattı: "Yatırımcılar yaptıkları teknoloji yatırımlarının yüzde 75 ile yüzde 100'ünü vergi matrahlarından düşebiliyorlar. Fakat, çalışan melek yatırımcılar bu indirimden yararlanamıyor. Profesyonel olarak bir yerde çalışmaya devam eden yatırımcıların da indirimden yararlanabilmesi ve mevzuata dahil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Girişimciler için ise son dönemde kamunun güzel destekleri bulunuyor. Girişimciler hızlı olmak zorunda oldukları için, kamu desteklerinin onları yavaşlatmaması lazım. Aynı hızda geri dönüş almaları oldukça önemli."
KISA KISA İSTANBUL STARTUP ANGELS
- Yıllık ortalama 1000 girişim başvurusu alıyor. Bu girişimcilerin yaklaşık yarısı ile yüz yüze görüşme gerçekleştiriyor.
- Bu yıl toplam 6 girişime melek yatırım; IOT ve telekom konusunda da 6 girişime tohum yatırım yaparak toplam 12 girişimciye destek oldu. 2016'nın ilk 10 ayında 2 milyon TL'lik yatırım gerçekleşti.
- İstanbul Startup Angels olarak 40'ın üzerinde üyemiz bulunuyor.