TOKİ kalite sözü verdi

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, TOKİ projelerinde kullanılan beton kalitesi ile çelik miktarının diğer ülkelerden daha iyi olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, TOKİ projelerinde kullanılan beton kalitesi ile çelik miktarının diğer ülkelerden daha iyi olduğunu bildirdi. Türkiye’nin 1. ve 2. derecede deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Karabel, "Projelerde kullandığımız beton kalitesi ile çelik miktarı diğer ülkelerden kat kat yüksektir" dedi.

TOKİ’den yapılan açıklamaya göre TOKİ Başkanı Karabel, Etiyopya Kentsel Gelişme İnşaat Bakanı Mekuria Haile ve Etiyopya Kamu Mobilizasyonu ve Katılım Danışmanı, Bakan Redwan Hussien ve Kamu Ortaklığı Devlet Bakanı Alebachew Negussie ile beraberindeki heyeti TOKİ’nin Bilkent’teki binasında kabul etti. TOKİ projeleri ve finansman modeli hakkında konuk heyete bilgi veren Karabel şunları kaydetti:
"Arsa karşılığı gelir paylaşımı projeleri ile büyük şehirlerin değerli arsalarında prestij konutlar üretilip satılarak gelir elde edilmekte ve sosyal konutların finansmanına destek sağlanmaktadır. Bu projeler özel sektörle birlikte yapılmakta, yapım sürecinde TOKİ’den finansman kullanılmamakta, istekliler hem konutları inşa etmekte hem de İdarenin payını ödemektedirler. Ayrıca satılan konutların geliri TOKİ’nin kontrolünde ortak bir hesapta tutulmakta, yüklenici inşaat alanında yaptığı hakedişlerle payını alabilmekte, böylelikle müşterilere devlet güvencesi verilmektedir. Üretilen konutların yüzde 15’i bu modeldedir. Ayrıca yine büyük şehir merkezlerinde devlet hazinesinden bedeli karşılığında alınan değerli araziler imarlı hale getirilerek satışı ile kaynak sağlanmaktadır."

"İNŞAAT KALİTEMİZ ÇOK YÜKSEK"

Heyetler arası görüşmede TOKİ’nin imalat tekniği ile ilgili soru üzerine Karabel, İdarenin yeni teknolojiler kullanarak üretim yaptığını bildiren Karabel, Türkiye’nin genelinin 1. ve 2. derece deprem bölgesi olduğunu, sürekli depremlerin gerçekleştiğini ifade etti. Karabel, "Bu doğrultuda projelerde kullandığımız beton kalitesi ile çelik miktarı diğer ülkelerden yüksektir. Kat kat fazladır" dedi.

VAN’DA 8 AYDA İKİ ŞEHİR KURULDU

TOKİ’nin hızla organize olan; mobilize bir kurum olduğuna dikkat çeken Karabel, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Van’da 2011 yılı Ekim ve Kasım aylarında iki deprem gerçekleşti. Önce, yaklaşık 200 bin kişinin barınacağı prefabrik konutlardan oluşan alt yapılarıyla birlikte 35 bölgede konteyner kentler kurduk. Böylelikle vatandaşlarımız kışı konteynerlerde geçirdi. Ardından 8 ay gibi bir süre içinde 17 bin 500 konutu sosyal donatılarıyla birlikte inşa edip, ikinci bir kış dönemi gelmeden vatandaşlarımızı konutlarına yerleştirdik. Böylelikle Van’da 8 ay içinde iki şehir kurmuş olduk."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir