Trump'ın çelik vergisi yürürlüğe girdi

ABD'nin çelik ve alüminyum ilave vergisi yürürlüğe girdi. Bazı ülkeler “erteleme” alırken "muafiyet” için Türkiye’nin adı geçmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ilave vergi uygulaması 23 Mart itibariyle yürürlüğe girdi. Muafiyet ve ertelemelere yönelik bazı açıklamalar olsa da bu açıklamaların hiçbirinde Türkiye’nin adı geçmiyor.

ABD tarafı muafiyetlere yönelik olarak ilgili resmi dairelerinin yazılı bir açıklaması da henüz yayımlanmadı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin ilave vergi kararında ileri sürdüğü, dış ticaret dengesizliği, güvenlik ve çelik ticareti dengesizliği kriterlerinin hiçbirinin Türkiye için geçerli olmadığını belirterek, “Türkiye’ye bu uygulamayı dayattığında, bunun hısımlıkla alakası olmaz ama hasımlıkla olabilir ancak. Bu açıkça ‘hasmane’ bir tutum olur!” uyarısını yapmıştı.

Senatoya verilen bilgi

Çelik ilave vergi kararına yönelik ilgili ülkelerin taleplerini müzakere etmekle görevlendirilen ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, 21 Mart günü ABD Senatosu Finans Komitesine bilgi vererek, çalışmalarını tamamladıklarını ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği, Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore’ye ilave vergi uygulamasını bir süre “durdurma” kararı aldığını açıklamıştı. Bu durdurma kararının muafiyet olmadığı ve 1 Mayıs’a kadar süreli olduğu açıklanmıştı. Kararın alınma aşamasında ise Kanada ve Meksika muaf tutulmuştu.

Bu sözlü açıklamalara karşılık ABD tarafından henüz resmi bir bildirim yapılmış değil. Avrupa Birliği de kararın “kalıcı muafiyet” olmasını talep ettiğini 23 Mart günü duyurdu. Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron da ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda, “süresiz muafiyet” beklediklerini vurguladılar.

Karar Türkiye için teknik olarak yürürlüğe girdi

ABD’nin “duraklatma” kararı içinde Türkiye’nin adı geçmiyor. Dolayısıyla ABD Başkanı’nın 18 Mart günü imzaladığı ve ABD’nin resmi gazetesi niteliğindeki Federal Register’de 19 Mart günü yayımlanan karar fiilen yürürlüğe girmiş durumda.

Türkiye’nin misillemede bulunup bulunmayacağı konusunda ise Hükümet kararı bekleniyor. ABD’nin önemli bir pamuk pazarı olan Türkiye’nin, pamukta ilave vergi ile karşılık verilmesi yönünde öneri getirilmişti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise pamuğa yönelik bir kararın halen yürürlükte olduğunu hatırlatmıştı. Türkiye’nin “olası yanıtları” konusunda ise Nihat Zeybekçi temkinli bir dil kullanmıştı.

ABD'nin çelik ve alüminyum tarifelerinden muaf ülke sayısı arttıABD'nin çelik ve alüminyum tarifelerinden muaf ülke sayısı arttı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir