TÜKÇEV kriz masası önerdi

Su kullanımı konusunda ciddi tedbirlere ihtiyaç olduğunu belirten TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan, hatta illerde kriz masaları kurulması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS 

ANKARA - Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Başkanı Beyhan Aslan, bu yıla yağışlardaki ve barajlardaki azalmanın alarm niteliğinde olduğunu vurgulayarak, illerde bu konuda kriz masaları kurulması gerektiği ifade etti. 

TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan, 2013 yılında 450 bin ton atığı belgelendirmeyi hedefl ediklerini, yıl sonunda ise bu hedefl erini geçerek 456 bin tona ulaştıklarını söyledi. Aslan, "Ambalaj türlerine göre bu rakamın yaklaşık 140 bin tonu plastik, 24 bin tonu metal, 202 bin tonu kağıt, 69 bin tonu cam, 18 bin tonu kompozit ve 5 bin tonu ahşap ambalaj atıkları oluşturuyor. Bizim ve ÇEVKO’nun dışında, az da olsa belediyelerin de bu işi yaptığını göz önüne alırsak Türkiye’de yaklaşık bir milyon ton atığın belgelendirildiğini söyleyebiliriz. Bu rakam geri dönüşüme tabi tutulan atık miktarıdır" dedi. 2014 yılında 450 bin ton atığı belgelendirmeyi hedefl ediklerini söyleyen Aslan, "Bizim ve ÇEVKO’nun dışında 3’üncü bir yetkilendirilmiş kuruluş da faaliyete başladı. Onu da hesaba katarak hedefimizi yine 450 bin ton olarak belirledik" dedi. Aslan, bu rakamın üzerine çıkmanın mümkün olduğunu söyledi. 

'Yağmur suyu için projeler üretilmeli ' 

Kuraklık konusuna da değinen Aslan, toplumun su tasarrufu konusunda mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydederek "Bu seneki barajlarımızdaki, göletlerimizdeki, tatlı su kaynaklarımızdaki azalma, yağışların da az olması nedeniyle bir alarm niteliğinde. Hatta o kadar ileri gidiyorum ki; illerde bu konuda kriz masaları kurulmalıdır. Çünkü biz su zengini bir ülke değiliz, su fakiri bir ülkeyiz. Tatlı su kaynaklarımızın hem tasarrufl u bir şekilde kullanılması, hem de kirletilmemesi konusunda halkın kesinlikle bilinçlendirilmesi gerekiyor" dedi. Bu konuda başta devlet, kamu kurumları olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına çok ciddi görev düştüğünü ifade eden Aslan, "Su konusunda ciddi tedbirler alınması lazım. Yağmur sularının değerlendirilmesi konusunda şehirlerimizde projeler yapılmalı. Uzun vadede deniz suyunun tatlı su haline getirilmesi konusunda teknolojilere ihtiyaç olacak. Tatlı su kaynakların büyük bölümü buzullarda, Kuzey Kutbu'nda. Böyle giderse gelecek nesiller ciddi su kıtlığı ile karşı karşıya kalacaklar. Bunun şimdiden tedbirinin alınması gerekiyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir