Türk büyükelçiden Moldova'da yatırım çağrısı

Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Selim Kartal, "Moldova'nın AB'ye tam üyeliği gerçekleşmeden vatandaşlarımızın burada yatırım yapmasının lehlerine olacağı kanısındayım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Kişinev Büyükelçisi Selim Kartal, Moldova'nın da Türkiye gibi Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik yolunda olduğunu vurgulayarak, "Moldova'nın AB'ye tam üyeliği gerçekleşmeden vatandaşlarımızın burada yatırım yapmasının lehlerine olacağı kanısındayım" dedi. 

Kartal, Moldova'da göreve başladığı 2012 yılında bu ülkede cumhurbaşkanı seçilemediğinden dolayı Türkiye ile ilişkiler bakımından sessiz bir dönem geçirildiğini ancak aynı yıl mart ayında cumhurbaşkanının seçilmesiyle ikili ilişkilerde hareketli bir döneme geçildiğini ve birçok anlaşma imzalandığını söyledi. 

Özellikle vize muafiyeti ve serbest ticaret anlaşmalarıyla insanların ve mal ve hizmetlerin serbest dolaşımının sağlandığını ifade eden Kartal, "Kişinev'de hiç de azımsanmayacak ölçüde Türk yatırımı var. İnşaat şirketlerimiz, Türk oteli, alışveriş merkezi, özel hastane, bisküvi fabrikası bulunuyor. Moldova Türk yatırımcılarına açık bir ülke" diye konuştu. 

Moldova'nın Türkiye gibi AB'ye üyelik sürecinde olduğuna işaret eden Büyükelçi Selim Kartal, şöyle devam etti: 

"Moldova'nın AB'ye tam üyeliği gerçekleşmeden vatandaşlarımızın burada yatırım yapmasının lehlerine olacağı kanısındayım. Tabii güçlükler var. Henüz 1990'lı yılların başında bağımsızlığını kazanmış bir ülke. Tabii ki bazı eksiklikleri var fakat bunlar aşılabilecek nitelikte. Biz de buraya gelen yatırımcıların her bakımdan destekleyicisi olmaya çalışıyoruz." 

Büyükelçi Kartal, Moldova'da Gökoğuz (Gagavuz) Yeri Özerk Bölgesi'nde yaşayan Gagavuz Türklerinin Moldova ile Türkiye arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti. Kartal, "Gagavuzlar, Türkçe konuşan, Ortodoks dinine mensup Türkler. Gökoğuz bölgesinde de yatırımların artması her bakımdan Moldova'daki Türk varlığını geliştirmiş olacaktır" ifadesini kullandı.  

Kartal, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere de değinerek, Moldova'da yaşayan Türk nüfusun az olmadığını ancak ülkede ikamet kaydı olan Türk sayısının az olduğunu kaydetti. 

"Bu bakımdan önümüzdeki seçimler için sandık koyamadık maalesef" diyen Kartal, bu nedenle Türklerin "eskisi gibi" gümrük kapılarında oy kullanabileceğinin altını çizdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir