Türk iş dünyası Kırım'dan endişeli

ABD ile Rusya arasındaki gerilimin artması uluslararası piyasaları hareketlendirirken, Türk iş dünyası da bu durumdan tedirginlik duyuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR- Kırım'ın yapılan referandumun ardından Rusya'ya bağlandığını açıklaması ve ABD ile Rusya arasındaki gerilimin artması uluslararası piyasaları hareketlendirirken, Türk iş dünyası da bu durumdan tedirginlik duyuyor.  

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'nin bu gerilimde stratejik olarak çok önemli bir noktada olduğunu söyledi.  

Türkiye'nin ABD ve AB'nin önemli bir müttefiki olduğunu ifade eden Yorgancılar, "Bir tarafta AB'ye girmek isteyen Türkiye var. Diğer tarafta iyi bir ticaretinin olduğu, doğalgaz ithal ettiği sınır komşusu Rusya var. Olası bir yaptırımda direkt olarak etkilenecek ülkelerden biriyiz" dedi. 

Yorgancılar, iş dünyasının Kırım üzerinde yaşanan gerilimden dolayı tedirgin olduğunu belirterek, AB ile ABD'nin Rus ve Ukraynalı 21 kişinin mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesiyle ilgili bir yaptırım kararı aldığını hatırlattı. Yorgancılar, "Bu sayı artacak mı, Rusya'nın buna tepkisi ne olacak? Belirsizlik hakim şu anda. Bu da haliyle piyasaları son derece etkiliyor" diye konuştu.  

İhracatçı da tedirgin   

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise gerilimin ticarete yansımasının sınırlı olduğunu belirterek, "Şu anda ticari ilişkide bir sıkıntımız yok ama yarın olası bir Rusya-Ukrayna çekişmesi tabii ki bölgeyi huzur ve istikrar anlamında rahatsız eder. Bu da ticari anlamda en çok ilişkilerimizin olduğu bu ülkelerle aramızda gerilmelere neden olur" ifadelerini kullandı.   

Türkmenoğlu, ABD ve AB'nin Rusya'ya yaptırım uygulama sinyallerine dikkati çekerek, "Ticari anlamda en büyük pazarlarımızdan Rusya'nın bu yaptırımlarla karşı karşıya kalması, bizi çok yakından ilgilendiriyor. Ancak yapacağımız bir şey yok, uygulamaların sonucuna bakacağız" dedi.  

Altın fiyatları  

Batı Anadolu Kuyumcular Birliği Başkanı Yılmaz Uça da altın fiyatlarının Kırım'daki gerginliklere bağlı olarak son 3 haftada yüzde 10'dan fazla arttığını kaydederek, şunları söyledi:  

"Zaten ne zaman bu tür siyasi gerilimler ortaya çıksa sıcak para her zaman 'güvenli liman' diye tabir edilen altına yönelir. Eğer bu gerilim devam ederse altın fiyatları daha da artmaya devam edecektir. Hiç kimsenin tahmin edemediği bir durum gerçekleşti. Bunda 2-3 ay önce altın fiyatları çok düşük seviyelerdeydi. Hatta daha fazla düşmesini bekliyorduk. Şimdi bazı vatandaşlarda ellerindeki altınla 'fiyat yüksekken bozdurayım' düşüncesiyle kuyumculara koştu. Şu an altında satışımız az ancak geriye alış fazlalaştı." 

Bu konularda ilginizi çekebilir